Znojmo je krásné, na Bítově mají vycpané psy

Psaním blogu o cestování nejen skvěle relaxuji, ale současně vzpomínám na pěkná místa, ketrá jsem mohl navštívit. Jedno z nich je i Znojmo, kde jsme strávli krásných pár dní v létě 06. Byl jsem překvapen nejen samotným městem s úžasným historickým jádrem , ale i krásnými a zajímavými hrady a zámky v okolí.

Na hory jezdím s přítelem, do měst, po hradech a zámcích s rodinou. Pokaždé je co objevovat, pokaždé zjišťuji, jak málo  toho z naší republiky  znám(e).

 Léta jezdíme vždy do jiného místa a z něho potom vyrážíme autem po okolí, vychutnáváme si krásnou krajinu, navštěvujeme památky a muzea, ale třeba i zoologické zahrady, když v místě zrovna nějaká je. Vždy jedeme do města, neb jsme ve městě rádi a po celodenním výletě je vždy krásné projít se večer po pěkném historickém náměstí a dát dobrou večeři v příjemné hospodě.

 Město Znojmo splnilo do puntíku všechno to, co jsem výše vyjmenoval.  Na relativně malé město má Znojmo veliké historické jádro, které je zachovalé a po listopadu už i pěkně opravené. Historické Znojmo je vystavěno na kopci vysoko nad řekou Dyjí. Proto se tu může návštěvník kochat také krásnými výhledy jak po městě, tak i po pěkném, zvlněném okolí, jemuž kraluje především vinařům známá Kraví hora.

Protože si nejde zapamatovat určitě všechno, co se člověku kdy líbilo a co navštívil, je možná lepší, když se o konkrétním místě píše s odstupem a se vzpomínkou opravdu na to nej. Vlkova věž je pozůstatkem hradeb a brány, odkud vedla cesta do Vídně. Samozřejmě jsem byl nahoře a shlédl bezprostřední okolí z výšky, tedy Masarykovo náměstí s morovým sloupem, kašnou a klášterem kapucínů.  A ještě jedna věž, na které jsem musel být, tedy gotická radniční věž, snad 80m vysoká. Přehlédnete celé město i s okolím. Úžasný pohled je na dominantu celého Znojma, na kostel sv.Mikuláše.

Protože je celé historické centrum situováno na kopečcích, neustále jdete do kopce a z kopce. Od radnice míříte neomylně na západ a křivolaké uličky vás dovedou k již zmíněnému kostelu sv.Mikuláše. Dominanta města jak se patří. Gotická nádhera vyrostla na ostrohu vysoko nad řekou Dyjí. V bezprostřední blízkosti a na samém okraji ostrohu stojí opět gotická, Svatovclavská kaple. Kolem kaple je přístupný ochoz nad svahem nad Dyjí. Je odsud krásný výhled na terasovitý park, který prochází rakonstrukcí a částečně je již hotov. 

Ale jdeme dále. Přicházíme ke starému pivovaru, kolem něhož je vybudována nová přístupová cesta k zámeckému komplexu, který se rozkládá na dalším ostrohu nad řekou. Samotný zámek nevyniká ničím zvlášť zajímavým, ale z teras před ním se otevírají možná ty nejúchvatnější pohledy na historické Znojmo a především na kostel sv.Mikuláše. Teprve z větší vzdálenosti vyniká jeho majestátnost a krása. A to nejstarobylejší z celého Znojma si nechávám na konec. Rotunda sv.Kateřiny, známá ze všech učebnic, kolem které musíte projít na cestě k zámku. Dlouhá léta nepřístupná památka se vzácnými freskami na stěnách byla součástí pivovaru a jednou z jeho hospodářských budov. Dnes je přístupná veřejnosti, ovšem po malých skupinkách, a to ještě podle toho, jaká je zrovna vlhkost vzduchu. Bohužel při naší návštěvě byla rotunda celá v lešení. Ale vyfotil jsem si alespoň její přesný model v místním IC. Na spoustu krásných a starobylých staveb jsem zapomněl, především kostelů a klášterů, ale je jich opradu hodně a stejně se to musí vidět naživo.
A ještě jednu zajímavost musím zmínit. Je to zpřístupněné Znojemské podzemí. Soustava vzájemně propojených sklepení pod historickýcm jádrem města. Velice vhodné pro schlazení v teplém létě. A úplně nakonec, kdo nechce chodit pěšky, může objet všechno podstatné ve Znojmě výletním vláčkem!

Koho přestane bavit Znojmo, může se vydat na západ do nedalekého Vranova nad Dyjí. Nalezne tam nádherný zámek na skále vysoko nad městem a řekou. Původně hrad, později přestavěný na zámek s pěknou prohlídkovou trasou. Ještě krásnější jsou výhledy ze zámku do okolí.

Ještě dál na západ, na konci Vranovské přehrady, opět vysoko nad řekou, stojí další hrad, Bítov. Menší, ne tak veliký jako Vranov, ale za to útulnější. Mají tam také jednu zvláštnost, kterou nelze nezmínit. Muzeum vycpaných psů. Je jich několik desítek, a protože jsou vycpáni již přes sto let, některá plemena už dnes vypadají jinak, nebo se již vůbec nepěstují. Naproti Bítovu, na skalním ostrohu, který je snad ze tří stran obtékán meandrující Dyjí, se tyčí zřícenina hradu Cornštejnu. Kdo již byl na Bítově, ví, že musí Cornštejn také navštívit. Při prolézání zbytků hradu zaujmou člověka nádherné výhledy na klikatící se Dyji a krajinu kolem. Komu dva hrady nebo zámky o dovolené nestačí (z vlastní zkušenosti vím, že více prohlídek nemá z hlediska zapamatování cenu), musí navštívit ještě jeden zámek. Je to opravdová perla mezi zámky, sice už trochu stranou nejbližšího znojemského okolí, ale ještě stále v dosahu autem. Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. O tomto skvostu se nedá psát v tomto blogu, zabralo by to příliš místa, ale nabízím alespň fotografii. Pěknou cestu.

 

 

 

Autor: Michal Vavřík | pondělí 4.2.2008 7:15 | karma článku: 17,76 | přečteno: 4863x