"Zelená" energie nebo výnosný tunel?

Tunelování obecně je věcí nemorální a kritizovanou již dávno, v poslední době se však začíná s okrádáním lidí přímo s posvěcením patřičnými zákony generovanými Evropskou Unií. Dobývání energie z obnovitelných zdrojů se stal výnosným kšeftem.

Předem chci říct, že si vůbec nemyslím, že zabývat se získáváním energie ze zdrojů, které jsou tzv.nevyčerpatelné, je pouze mrháním penězi (většinou daňových poplatníků). Pouze bych chtěl tímto článkem říci, že vše se má dělat s mírou a tak, abychom nevydávali k získávání zelené energie naší energie více, než je zdrávo.

1. Větrné elektrárny, solární systémy.

Z technického hlediska existují opravdu mnohá zajímavá řešení. Když pominu, že soustava již několika sloupů s vrtulemi dokáže zničit pohled na panorama krajiny ze vdálenosti mnoha kilometrů, záměrně zde nemluvím o soustavách desítek sloupů (to už je fakt maso), tak energetický přínos pro reálný život je téměř nulový. Nevím, jaká je návratnost investice do větrných elektráren při dotovaných cenách nuceného výkupu, ale myslím, že to není otázka pouhých roků, natož, kdyby se vykupoala tato energie za tržní ceny. Někdo samozřejmě namítne, že taková jaderná nebo tepelná elektrárna, která navíc kouří, to je fakt, je také škaredá a hyzdí krajinu ještě víc. Ale takových elektráren stačí pro naši spotřebu řádově desítky. O jaderných elektrárnách ani nemluvě (a z vlastní zkušenosti vím, že čistší provoz opravdu neznám). Kolik by se muselo točit nad naší krajinou vrtulí, aby naši spotřebu větrné elektrárny pokryly? Asi by to bylo zajímavé číslo. A hlava by se nám kroutila všem už od rána.

Solární systémy nejsou snad tolik vidět z větších vzdáleností, ale rozlohou a tím pádem zrušení krajiny pro další využití určitě předčí vše, na co jsme zvyklí. Energetická náročnost výroby fotočlánků vč.neuvěřitelné spotřeby drahých materiálů, které nejsou na zemi obnoviletné, odsouvá jejich opravdu smysluplné nasazení do oblasti románů J.Vernea.

Ledaže by výkupní cena energie z těchto solárních systémů nebyla tržní, ale třeba 14kč za kWh, tedy 14x vyšší! Není tohle ale skvělý kšeft?

Vyčůranost s posvěcením úřadů však nekončí. Nejenže jakožto výrobcům tzv.zelené energie musí energetická společnost, resp.stát, resp.občan vykoupit jejich produkt za zcela netržní cenu, ale ještě můžou odebírat elektrickou energii  za menší peníz než ostatní!

2. Bioetanol

Zázrak, kterým se pančuje benzín. Vyrábí se z rostlin, ketré se  pěstují ve velkém místo plodin sloužící k výrobě potravin. Tento způsob samozřejmě dotovaného hospodaření v zemědělství nejenže nesníží závislost na dovozu ropy ze zahraničí (a bioetanol se také dováží!), navíc ve svém důsledku zdraží potraviny nejen u nás, ale hlavně v rozvojovém světě, jemuž připadá, že pěstovat rostliny k výrobě lihu je výnosnější, než klasické zemědělství.

Spotřeba vody, která začíná být ve světě problém, pro pěstování těchto plodin je také nezanedbatelná. Takže z ekologického hlediska životní prostředí více zatěžujeme. Výsledkem pro spotřebitele, který si nemůže vybrat, je dražší benzín a závislost na cizích zdrojích ropy se přitom nesníží. A kapsu si mastí lobby s posvěcením Bruselu.

Všeho s mírou, praví stará pravda. Solární systémy budovat v zemích s nejdelším slunečním svitem, větrné elektrárny na pustých ostrovech v  moři, kde fouká vítr nepřetržitě a zároveň nebudou nikomu vadit. Prostě tam, kde jiné zdroje chybí nebo jsou příliš drahé. Od výroby lihu z rostlin za účelem pančování pohonných hmot upustit v zájmu budoucího zajištění potravy upustit úplně. A hlavně nedotovat z veřejných prostředků aktivity, ketré jsou z hlediska prospěšnosti přinejmenším sporné.

 

 

 

 

Autor: Michal Vavřík | středa 24.6.2009 7:00 | karma článku: 28,25 | přečteno: 2196x