"Tito Romové nám nevadí", říkají v Kanadě.

A kteří vám vadí? Ti nevzdělaní, chudí? Ty manuální práce, pro které jsou údajně Romové v Kanadě vítáni, přece můžou dělat všichni, i ti bez vzdělání. Nebo ti, co u nás nepracují, vítáni nejsou?

V sobotní MF Dnes se objevil zajímavý článek o exodu Romů do Kanady. Prý tam tentokrát emigruje elita českých Romů, kteří měli stabilní zaměstnání či dokonce sami podnikali. Prý se jim budou hodit na manuální práci. Neemigrují prý z ekonomických důvodů.

Tak proč tedy? Možná proto, že nejsou Romové v této zemi moc oblíbeni. Občas to řeší dokonce nějaký průzkum typu "Koho byste chtěli za souseda, nebo které národnosti jsou vám sympatické", atd. Je fakt, že se na předních příčkách Romové neobjevují. Možná práve proto chtějí Romové bydlet zrovna v Kanadě. Pokud tam opravdu zůstanou, za sousedy budou mít všechny, jenom ne Kanaďany. Ale to jsou samozřejmě všechno jenom dohady.

Jiná otázka je, zda se ta elita Romů (co nás teď opouští) někdy zamyslela nad tím, proč vlastně v těch zmíněných anketách figurují většinou na spodních příčkách. Proč tam nefigurují jiné národnosti? Co vede Čechy k tomuto závěru, že je tady obecně řečeno "nemají moc rádi" ? Popřemýšlela elita Romů nad tím, co dělají špatně, co Čechům vadí? Nebo snad Češi trpí protiromským syndromem jenom tak, od přírody? Proč je Češi nechtějí zaměstnávat, nechtějí s nimi bydlet? Pokusily se elity snad někdy s tímto stavem něco udělat? Mám pocit, že ne, jednodušší je se na všechno a všechny vymlouvat.

Jeden příklad za všechny. Emigrovala i šéfka romského vysílání Českého rozhlasu. Shodou okolností jsem na radiožurnálu zaslechl rozhovor, který s ní udělal její kolega. Chce prý šťasný život pro své děti. Na otázku, jak to myslí a proč zrovna do Kanady, odpověděla něco v tom smyslu, že prý jsou diskriminováni tím, že je např.nepustili na diskotéku atd., a že všude v Evropě je to s tzv.protiromským rasismem stejné jako u nás!

Smutné je, že do Kanady utíká zrovna šéfka romského vysílání. Škoda především pro samotné Romy. Není snad právě ona ze své pozice trochu zodpovědná a hlavně jedna z nejpovolanějších minimálně se stavem popularity Romů v naší společnosti něco udělat? Vždyť kdo má větší vliv na lidi než sdělovací prostředky? Její pořad mohl být hlásnou troubou Romů nejen pro všechny Čechy, ale především hlavně pro Romy. Mnohokrát jsem to vysílání poslouchal. Většinu času zabraly romské písničky a jak dopadla Romská miss, případně rozhovor s nějakou spisovatelkou. Nikdy tam nepromluvila oparvdová romská autorita ke svým lidem, jak by měli Romové žít, aby byli úspěšní v této společnosti, jak je strašně důležité vzdělání pro jejich děti, atd. A říkat to stále a stále dokola.

Jednodušší je odejít. Bude i paní redakorka pracovat manuálně?

 

 

Autor: Michal Vavřík | úterý 30.6.2009 7:00 | karma článku: 33,07 | přečteno: 3389x