Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PTDT

Lenka PT

4. 2. 2010 17:18
Já chci státní maturitu!

Pravé malinové to opravdu není, ale kdo neudělá státní maturitu, není opravdový student. Jsou až absurdně lehké, lehčí zkouška z angličtiny je naprosto absurdní (zadání jsou v češtině). Studenti protestují jen z principu, protestoval snad nějaký gymnazista? Pro ty ostatní snad maturita ani původně určena nebyla.

0 0
možnosti
MP

mpscz

4. 2. 2010 16:45
Jenže tohle řešení je moc levné

a na tom by se žádný CERMAT nenapakoval. A vo vo vo tom to je:-)

Jinak šéf CERMATu mi odpověděl, že by to byl prý návrat k elitářskému modelu a byl by to významný krok zpět :

http://zpravy.idnes.cz/sef-cermatu-pavel-zeleny-0xd-/odpovedi.asp?t=ZELENY4

Já jsem zase přesvědčen, že elitářství je správné, rovnostářství už tady bylo 40 let a nefungovalo to. Zkrátka komu není shůry dáno, v apatyce nenakoupí.

0 0
možnosti
AH

alex hart

5. 2. 2010 13:51
Re: Jenže tohle řešení je moc levné

Já nějak nevím co je to za pindy o návratu elitářském modelu. Za komunistů, kdy byly údajně elity soustavně potlačovány se dělaly maturity v podstatě státní (i když se tomu tak neříkalo).  A na střední školy se dostal jen omezený počet lidí. Ale fungovalo učňovnské školství, takže bylo místo i pro ostatní. A i přesto už tehdy byla snaha většiny rodičů narvat děti na školy, takže u nás to  bylo třeba tak že i ty nejblbější holky ze základky (s trojkama a čtyřkama) se hlásily alespoň na ekonomku. Že pak leckteré z nich skončily jako obyčejné prodavačky je věc jiná. Lepší dobrá prodavačka než pitomá inženýrka. A totéž i v mužském rodě. 

.

Dneska je to tak, že se učňovské školství v podstatě zrušilo, kdejakej moula si otevřel soukromou střední školu, počet míst na SŠ je proto několikanásobně vyšší, základky přitom ale z velké části neplní své povinnosti výuky a čím dál víc rodičů dělá z dětí rozmazlené parchanty. A když se proti tomu ozvete, eště z vás udělají nepřítele lidstva.

0 0
možnosti
AH

alex hart

4. 2. 2010 10:21
Je to šikana nás daňových poplatníků -1-

Státní maturita (tedy lépe řečeno zkouška s pokusem o alespoň trochu standardizované vyhodnocení) je zcela namístě a v pořádku. Konečně by se kromě úrovně jednotlivých studentů mohla také hodnotit úroveň učitelů. A právě z toho je ta šílená panická hrůza. Právě proto se organizuje většina protestních akcí. Nikoliv tolik z popudu studentů, jak se jim podsouvá, ale především z popudu některých jejich "pedagogů".

.

Ministersvo školství nejprve 20 let systematicky a postupně rozbíjelo jakoukoliv jednotnost výuky a závaznost osnov, jednotné učebníce a učební texty a závazné penzum požadavků na žáky a studenty. Zavést do toho chlíva alespoň trochu jednotný systém hodnocení studentů škol je samozřejmě zcela namístě. Ale funguje to tak, že nyní zase s velkou a nesmyslnou publicitou a několikaletou impotencí "chytře" zavádí tzv. státní maturity.

0 0
možnosti
AH

alex hart

4. 2. 2010 10:22
Je to šikana nás daňových poplatníků -2-

Nyní si MŠ na to najalo soukromé firmy, které inkasují (jestli jsem dobře v médiích slyšel) nějaké stovky miliónů za to, co zde před rokem 1989 zcela samozřejmě fungovalo. Nyní jsme o 20 let dál takže by to samozřejmě mohlo fungovat klidně i lépe než za bolševiků, ale je zcela nesmyslné, aby se na práci ministerstva (které je za to placené a má na to rozpočet) přiživovavli ještě další externí firmy a dělali tak práci za ministerské úředníky, případně za školy. Co je to zase za sviňárnu?

0 0
možnosti
JC

Jarcho

4. 2. 2010 9:59
Nesmysl.

Jako jsou na VŠ státní závěrečné zkoušky, mají být i na SŠ státní závěrečné zkoušky, tradičně nazývané maturita.

Skutečný problém je jinde: na SŠ dnes může studovat kdejaký pitomec. IQ kolem 80 bodů na to stačí a proto nemá maturita žádnou úroveň.

Dokud nebude náročnost středních škol nastavena alespoň na 100 bodů IQ, aby je nedokázali "vystudovat" intelektově podprůměrní (ti patří do učení), nebude mít maturita stejně žádnou vypovídací hodnotu a žádnou společenskou váhu.

0 0
možnosti
HP

Fordána

4. 2. 2010 10:07
Re: Nesmysl.

R^;-D

0 0
možnosti
PV

Pavel57

4. 2. 2010 9:54
opravdový student je hravě udělá

Nevím proč, ale připadá mi, že strach z jakékoli maturity je zbytečný. Ten kdo se znalosti opravdu naučil se nemusí bát jakéhokoli testu. A řeči o tom že nemusí mít svůj den - až bude pracovat, řídit auto, obsluhovat stroje, rozhodovat o lidech, vykonávat činnosti, kde záleží na jeho schopnostech a úsudku - tak nebude moci říkat zaměstnavateli  "dnes nemám svůj den, tak nemohu pracovat zůstanu doma" nebo "dnes nemám svůj den, tak laskavě promiňte ty zmuchlané plechy na vašem autě". Můžu mít svůj den a podat o trochu horší výkon, ale stejně musím dosáhnout  alespoň nějaké standardní minimální hranice. A právě o tom to je. Kdo nemá na to, aby ustál nervy z blížícího se testu a kdo nemá znalosti na to, aby základním jednotným testem úspěšně prošel, tak nebude mít maturitu.

0 0
možnosti
PN

paulina

4. 2. 2010 9:12
xxx

Státní maturity rozhodně nejsou obtížné - kdo je neudělá, měl by se nad sebou vážně zamyslet a dodělat si radši nějaký učňák.

0 0
možnosti
N

Nero

4. 2. 2010 9:09
Maturitu má kde kdo

A státní nic nezmění.Život se posunuje.Za dvacet let bude i bakalářů či magistrů dost na dělnické funkce.(nebo půjdou do politiky.)

0 0
možnosti
MBI

nebolševik

4. 2. 2010 8:54
takto to dopadá, když

se do školství či něčehon jiného pustí snaživí polovzdělaní amatéři. V tomto případě tedy řada ministrů školství, mezi nimiž se na čelném místě skvěla paní Buzková. Není to tak dlouho, nejvýš dvacet let, kdy jiné než státní maturity prostě nebyly. A bylo tomu tak snad od dob Marie Terezie a plně to vyhovovalo. (Pak ovšem nastala doba, kdy už to nešlo, protože dvě třetiny nebo možná víc škol nastavily úroveň, která  na maturitní zkoušku nestačila.) Dostat to zpátky bude moc těžké, pokud to vůbec půjde. Osobní zkušenost: potřebovali jsme ve firmě nové pracovníky a zkusili jsme čerstvé absolventy. Bylo to hrozné fiasko, protože náhodou nepotřebujeme nikoho, kdo umí jakžtakž zacházet s počítačem a nic víc,  ani nikoho, kdo bude rozmarně konverzovat s cizinci. Pro ty, kteří plédují za "rozmanité" maturity, šité na míru dané škole, malé cvičení: představte si, že stejně budou postupovat autoškoly, pilotní školy a třeba i zkušební komise revizních techniků nebo lékařů. No nebude to báječné?

0 0
možnosti
AH

alex hart

4. 2. 2010 12:38
Re: takto to dopadá, když

Souhlas. R^

.

Akdyž se tak hrdě hlásíte k tomu, že jste nebolševik, neštve Vás že právě až po sametu tady ve školství nastal ten největší bordel? Já samozřejmě moc dobře vím, že řada problémů byla ve školství za komunistů také, resp. táhnou se dodnes (výuka matematiky, fyziky, viz moje diskuse k tomuto blogu, dále např. celá ta  p o s r a n á  feminizace školství, která přinesla první vlnu vážného uvolnění nároků na dětičky), ale to, co se u nás děje ve školství po sametu, to je horší než cílevědomá soustavná sabotáž!!!  Vždyť to koneckonců jinými slovy píšete sám.

.

Co s tím? Mě nejde ani tak o tu politiku, ale především o to, že si  vychováváme línou, rozeřranou a nevzdělanou generaci. Samozřejmě se z tohoto postoje řada mladých pak dokáže vymanit, ale jak sám píšete, zejména v nehumanitních oborech se ta neznalost prostě nedá okecávat jako v politice, že?

0 0
možnosti
M

mubu

4. 2. 2010 8:18
Dovedu si představit

náročné učňovské školy, kde by maturity mohly zůstat. Na druhou stranu nyní existuje velké množství soukromých středních škol, které přispívají k devalvaci maturitních vysvědčení, protože chtějí kvůli penězům nabírat co nejvíce studentů a svou náročností by je jen odradily. Jsem už starý, ale pamatuji se, že za mého mládí se povinně maturovalo ústně z češtiny, matematiky, ruštiny a z volitelného předmětu. Čeština a ruština (vyžadující i širokou znalost rus. literatury) měla i písemnou část. V každém předmětu bylo (25?) očíslovaných otázek, ze kterých si student vylosoval.  Student může mít špatný den u jakéhokoliv typu maturitní zkoušky. Myslím si, že test ve formě vyplňování okének je mnohem jednodušší.

0 0
možnosti

lubossula

4. 2. 2010 8:23
Re: Dovedu si představit

ucnovske skoly jsou vubec tregedii. Dodnes jsem nepochopil, kdyz k ucebnimu pomeru cukrarka je mozne po dvou letech tzv. " podnikani v oboru" ziskat maturitu. A je vymalovano, mame asi kvalifikovanou vedouci cukrarny nebo mistrovou ve velkovyrobe nebo nevim co...

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

4. 2. 2010 8:14
nerozumím

testy se nepřipravují podle středoškolských osnov? Zákeřně do nich pašují otázky pro postdoktorandy?

0 0
možnosti

lubossula

4. 2. 2010 8:20
Re: nerozumím

nikoliv, spise jde o temata pouzivana pri habilitacni praci;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám