Reálný socialismus online

Díky rozhovoru (MF Dnes 7.3.) s kubánskou blogerkou Yoani Sánchezovou jsem poprvé v životě zavítal na kubánský blog. Pokud někdo nezažil opravdový socialismus a nevěří nám "pamětníkům", potom je tento fantastický blog určen právě vám! 

Blog Yoani Sánchezové

Tak, jak jsem ještě nikdy nesedl k blogu jednoho autora a nečetl článek za článkem, tak jsem to nad blogem Yoani Sánchezové udělal a četl a četl. Ne, žádná kubánská exotika, senzace nebo vyhraněně protirežimní psaní, pouze a pouze veselé a smutné story života v tzv.reálném socialismu, jak se dnes říká. Jako bych se vrátil o pětadvacet let zpět. Ačkoliv je autorka blogu z Havany a naši realitu let osmdesátých těžko mohla prožít, jako by psala o tomtéž, o čem by psali blogeři tehdy u nás, kdyby nějaké blogy byly. Myslím, že přesně tak by vypadaly a se stejnými problémy by byly na internetu i uveřejňovány.

Nemohl jsem se odtrhnout, to přece není možné, vždyť ta holka musí bydlet v Praze nebo kdekoliv u nás a nepíše se rok 2009, ale jsme v letech osmdesátých a nejmenuje se Sánchéz, ale třeba Nováková. Šílené, jak si jsou všechny totalitní režimy podobné, jak jsou stejně absurdní a viděno s odstupem svým způsobem i hrozně směšné.

c

Článek Jak se bloguje proti Fidelu Castrovi si můžete přečíst i na Kavárně iDNES.cz


Když si odmyslíme určitá místní specifika, řeší lidé na Kubě úplně ty stejné problémy, jako byly u nás před listopadem 89. Nic nefunguje, jak má, všeho nedostatek, dvojí peníze, branná cvičení s maskami, problémy s kulturou, psaním, ... Přes tu odpornou všudypřítomnou šikanu, diskriminaci a neustále deklarovaný boj s vnitřním i zahraničním nepřítelem si lidé vždy pomůžou a najdou nějaké řešení. A nejhorší na tom je, že ten režim o tom ví a jak u nás v letech osmdesátých, tak i dnes na Kubě již dávno na své "ideály" rezignoval. My jsme měli to štěstí, že naši evropští soudruzi pochopili již tehdy, že z toho bordelu, co způsobili, se sami nevyhrabou, tak to položili. Na Kubě je ale Fidel a ten bohužel zastavil čas.  

Necítím se na další komentář, prostě si to musíte přečíst. Blog je přeložen do více jazyků, dokonce i do češtiny.

http://desdecuba.com/generaciony_cz/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Vavřík | pondělí 9.3.2009 7:00 | karma článku: 32,89 | přečteno: 7076x