Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Viktor-Č

16. 7. 2009 19:01
No tak jo.

Tak jsem se dozvěděl že jsem zcela out když nechci ty krásné nové moderní pokrokové zářivky které jsou dobré protože jsou dobré a protože EU.  Že výpočty fantastické výhodnosti takové změny jsou naohýbané aby to vyšlo, to už jsem si zvykl, hujeři se holt snažej.  Že mi nikdo neporadí kde mají ten proklamovaný výběr všech velikostí to je mi taky jasné.

Ale měl bych jeden malý dotaz. Čím se naše situace liší od Rumunů před pětadvaceti lety když jim moudrý Ceausescu zakázal používat žárovky nad 40W?

;-€

0 0
možnosti
V

Vikiš

10. 8. 2009 17:26
Re: No tak jo.

Lišíme se v podstatě tím, že se zatím náš "nejmoudřejší" s jeho družinou k tomuto tématu neprokousal. ;-( Pozdě, náš, Děde vševěde. Už je rozhodnuto. Moudrá EU tě předběhla.

0 0
možnosti
TK

username

16. 7. 2009 17:41
blbost

šetřivky miňonky se dají sehnat celkem v poho, ale zatím je nikdo moc nechtěl, protože jejich náhrada není příliš rentabilní.

Já jsem klidně pro zákaz žárovek, ale museli by se postarat, aby tu byly dostupné levné šetřivky. Tady si na nich firmy mastí kapsy, v zahraničí jsou dostupné za pár dolarů. Té uspořené energie je fakt hodně, ono se to nezdá, v průměru se tím bude spořit někde okolo 1kWH / den / domácnost / den. Krát 5 milionů domácností v ČR krát 356 dní je zhruba 1.5 Terrawattu / rok, což je asi 10 % temelína.

Pointa je, že doteď to moc nevadilo, protože noční proud je velmi levný a je ho moc. Ale teď se začnou masově nasazovat elektromobily, za těch 7 let už jich tu budou statisíce, a ty se budou nabíjet nejvíc právě v noci.

0 0
možnosti
V

Viktor-Č

16. 7. 2009 17:50
Re: blbost

V poho? Kde? To myslím zcela vážně - opravdu jsem přes dost intenzivní hledání nenašel substituci za všechny běžně používané žárovky.

(Pokud si budete dobíjet elektromobil tak 1kWh je jak plivnutí do rybníka, tím opravdu nic nezachráníte.)

0 0
možnosti
D

dedko

16. 7. 2009 15:32
Naprostý souhlas, mám stejný názor i zkušenost !

R^R^

0 0
možnosti
JS

honza.skypala

16. 7. 2009 14:30
Jen showbusiness

Žárovky jsou jen lobby a příležitost vydělat. Stejně jako štítkování ledniček nebo praček.

Pracuji ve firmě, která vyrábí čerpadla a prozradím tajemství: 60% veškeré elektrické energie, která je na světě vyprodukována, sežerou čerpadla. Snažíme se o osvětu, protože v takové situaci je samozřejmě největší potenciál ušetřit právě v čerpadlech. Nebudu psát, která firma je mým zaměstnavatelem, ale patříme k leaderům trhu a snažíme se bojovat proti levným čínským šmejdům právě důrazem na to, jak bude vypadat účet ze elektřinu při nákupu neefektivního čínského pokusu o čerpadlo a jak při nákupu špičkové technologie od západního výrobce (tím samozřejmě chceme říci, že vyšší pořizovací cena se velice rychle vrátí na uspořeném provozu).

Bohužel čerpadla nejsou tolik na očích, většinou si vrčí někde schována v technologických místnostech. Na žárovky, pračky a ledničky lze mnohem snáze poukázat a tak i když úspora na nich není až tak zásadní, dokonce se kvůli nim vydávají taková zákonná omezení.

0 0
možnosti
N

Niky79

16. 7. 2009 16:55
Re: Jen showbusiness

"60% veškeré elektrické energie, která je na světě vyprodukována, sežerou čerpadla."

Jako vtip dobre. Jen skoda, ze neni april, pak bych se tomu i zasmal.

0 0
možnosti
G

Ghost.78

16. 7. 2009 14:22
...

Usporne zarivky vyrobci jiste prizpusobi vsem spotrebicum a svetlum, kde budou, takze zbytecna panika. Moc lidi si nebude rikat ze kdyz je usporna, tak si mozou dele svitit. kdo je nauceny zhasinat, tak bude zhasinat i nadale a kdo mel rozviceno casto, tak to bude delat i nadale

0 0
možnosti
V

Viktor-Č

16. 7. 2009 15:03
Re: ...

Když to tak dobře víte - dejte mi tedy odkaz na výrobce, který produkuje náhražky za všechny typy žárovek! Nebo ještě lépe nějaký eshop kde mají tak bohatý sortiment!?

0 0
možnosti
VK

Karel_dnes

16. 7. 2009 14:15
Taky si myslím...

.. že podstatou celé věci je snaha zvýšit cenu el. energie. Logika je jednoduchá. Pokud to šlo - byly dvojí ceny - pro obyvatelstvo a pro podniky. Když byly tyto "nelogičnosti" odbourány - je obyvatelstvo "závažím", které brzdí vývoj ceny směrem vzhůru, protože lidi prostě nemohou více než určitou částku za elektřinu dát. A protože nikdo nechce omezit vybavenost domácností elektrospotřebiči (- to je druhá lobby -)  nezbývá než snížit spotřebu natolik aby byla vyšší cena "zaplatitelná". Podniky, které jsou na elektřině závislé výrobně (el. pece apod.) ty se spotřebou mnoho neudělají - ale můžou zdražit výrobky. Občan nemá co zdražit.

0 0
možnosti
JM

J i ř í

16. 7. 2009 13:53
Olympijská myšlenka se vytratila.

Vytratila se někdy před 40-50 lety. Před tím byly Olympiády důsledně amatérské, profesionální sportovci tam nesměli, účastníci si platili cestovné, žádné odměny nedostávali. Pak se z toho stal nechutný byznys a se sportem už to nemá mnoho společného. Jedinou možností je asi Olympiády ignorovat a doufat, že někdy někdo vzkřísí tu původní krásnou myšlenku.

0 0
možnosti
V

Viktor-Č

16. 7. 2009 15:00
Re: Olympijská myšlenka se vytratila.

Proč nechutný byznys - neošklíbejte se, prostě je to něco mezi cirkusem a varieté. Potíž je v tom že na tyhle maškarády jsou nuceni občané všech účastnických zemí přispívat, někteří musí ten binec strpět ve své blízkosti a připlatí na něj ještě víc.

0 0
možnosti
DL

D. Lister

16. 7. 2009 12:00
zakaz je blbost

to se jen predvadej Biomasa a ji podobni ve spojeni s urcitou lobby. Nimene klasicka zarovka je dneska opravdu ponekud uz starozitnost. Na kratkodobe sviceni vyhovi LED zarovka. Ostatne uz dnes se vyrabeji nahrady s touto technologii prave s onim malym zavitem. Pravda kazdopadne je ze by mel mit clovek moznost volby. Stejne by to dopadlo tak ze by klasicke zarovky postupne zmizely, stejne jako zmizely zarovky s uhlikovym vlaknem atp.. Tohle je opravdu jen zbytecna buzerace.

0 0
možnosti
JK

ygor

16. 7. 2009 12:00
ekologie

žárovka=sklo+kov , zářivka(úsporná žárovka)=sklo+kov+plast+plyn

0 0
možnosti
BH

BoboHml

16. 7. 2009 11:50
.

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám