Kanada jedná racionálně

Kanada jako stát jedná racionálně v mezích možností tak, aby snad někdo náhodou neukázal prstem. Češi, bohužel bez podpory státu, musejí jednat často více v pudu sebezáchovy, než racionálně. Výsledkem (alespoň oficiálně) jsou kanadská víza.

Nemyslím si, že kanadská víza jsou v dnešné rozhoupané době pro Čechy ten hlavní problém. A snad i proto, dle mého, proběhla médii zcela bez dalších komentářů zpráva, že víza do Kanady pro české občany dále zůstávají v platnosti.

Jako na zavolanou se vyhrotily problémy soužití s romskou komunitou v severních Čechách, a tím pádem i další zdvižený prst kanadských úředníků, tytyty zlý Čechu, víza opět nezrušíme, tentokrát až do vyřešení vašich problémů s Romy. Tolik tedy oficiální postoj zámořského státu. Každému je samozřejmě jasné, že nechtějí přijímat další romské emigranty, kteří můžou jako důvod přiznání azylu uvádět právě severočeské nepokoje. Kdyby to alespoň řekli přímo a neschovávali se za jakousi výchovnou rétoriku. Kanaďané nechtějí ztratit glanc multikulturních antirasistů, tomu rozumím. Ale oč by to bylo upřímnější, že?

A nebo to s tím antirasismem a mutikulturalismem ani v Kanadě zase tak nepřehánějí?

Kanada a zámoří vůbec bylo odjakživa útočištěm nejrůznějších politických a ekonomických emigrantů, a také možná i často posledním útočištěm emigrantů pronásledovaných z rasových důvodů.

Jak mám potom rozumět tomu, když jsou, i když pod nejrůznějšími jinými záminkami, odmítáni lidé, kteří svalují své špatné postavení v rodné zemi právě od rasových předsudků většinové společnosti, které ve svých výročních zprávách přece kritizují "přední světové" humanistické organizace? Nejsou to právě oni, kteří by jako první měli dostat v Kanadě šanci?

Na dnešní přelidněné zeměkouli už asi opravdu není místo pro tyto emigranty, a zvlášť ne v zemích, kde se dají pobírat ještě nějaké dávky. Kanada zavádí víza. U nás starostové mnohých "potenciálně ohrožených" obcí, vedeni především pudem sebezáchovy, skupují prázdné domy, kterých se z důvodu nepotřeby nedávno zbavili, aby se do nich třeba nenastěhoval někdo, kdo není vítaným hostem. Toť jediné, co můžou udělat jako preventivní opatření ještě před tím, než ještě oplotí obecní pozemky. Na rozdíl od Kanady se k nim stát obrátil zády a po desetiletí neřešené (nebo neřešitelné?) problémy hodil na jejich bedra, aniž by hnul prstem, nebo alespoň částečně vyslyšel jejich prosby k uzákonění opatření, i když bohužel represivních, ale alespoň částečně řešící jejich nejbolavější potřeby.

Stát má totiž vlastní plány, do kterých nesmí nikdo kecat, jiný názor se nepřipouští. Kritici jsou nuceni rozesílat maily, prostřednictvím kterých zveřejňují své odlišné názory. A potom jsou z ministerstva vykopnuti. Škoda, že stát nebyl tak rozhodný v řešení situace tzv. "nepřizpůsobivých" (miluji módní výrazy) i v minulosti. To by možná nebyla ani kanadská víza, že?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Vavřík | pátek 4.11.2011 7:56 | karma článku: 29,04 | přečteno: 3717x