Výzkumy veřejného mínění !!??

Vrtalo mi hlavou, co to vlastně ten průzkum veřejného mínění je, proč se podle něj řídí politické strany a nejinak i lidé v našich končinách. Proč se jimi neustále ohání každý při debatách a musím se přiznat, že jsem mírně řečeno v šoku.

Uvádím přesnou citaci i odkaz, z nějž čerpám. Nevím jak vy, vypracované metodiky jsou pro mne velmi nevěrohodné, představím-li si, že při náhodně či vybraném vzorku se dozvíme určitá procenta pro tu či onu stranu preferenční procento a následně se podle tohoto vzorku všichni  zblázní a jednají.

Souhlasit se mnou nemusíte, je to můj náhled na věc. Udělejte si svůj vlastní.

 

http://www.stem.cz/pages/faq.php

 

Citace STEM

Které výzkumy jsou reprezentativní

Ve výzkumech veřejného mínění, jako ve všech společenskovědních výzkumech, není možné pracovat s úplným popisem reality, ale vždy je třeba redukovat. Je prokázáno, že k tomu, aby byl zjištěn názor všech občanů na nějaký problém, není třeba se ptát každého jedince. Stačí vytvořit podle určitých pravidel zmenšený reprezentativní vzorek zkoumané populace, který zaručuje, že názory v něm zjištěné, je možné vztáhnout na celou zkoumanou populaci. Zmenšený vzorek celé populace, v odborné terminologii nazývaný výběrový soubor, nemusí být nijak velký, plně postačí dotázat se vzorku o velikosti 700 - 800 lidí. Podmínkou ovšem je, aby byl tento počet lidí správně vybrán. K tomu mají výzkumy veřejného mínění dobře vypracované a ověřené postupy. Jsou v zásadě dva. První je založen na tzv. kvótním výběru, což znamená, že se předem stanoví, které charakteristiky členů zkoumané populace (věk, pohlaví, vzdělání, velikost místa bydliště atd.) mohou zásadním způsobem ovlivnit rozdílnost názorů. Rozhodující pak je zachovat ve výběrovém souboru stejné poměrné zastoupení všech vybraných charakteristik, jako je v celé populaci. Druhý postup je založen na náhodném výběru, který zaručuje, že každý člen zkoumané populace má stejnou šanci dostat se do vybraného vzorku dotázaných. Při tomto postupu jsou lidé pro výzkum vybíraní podle určitých kroků z nějakých seznamů, které zahrnují všechny členy zkoumané populace.

Věra Haberlová

Konec citace

 

Možná jsem velmi nechápavá a nerozumím tomu, ale pokud do vás neustále hustí vysoké procentuální preference pro tu jednu stranu, lidi se k tomu přikloní, ať chtějí nebo ne, masáž je dokonalá.

O dalších manipulativních metodách nemluvě.

Autor: Jaroslava Vavříčková | pátek 23.1.2009 6:06 | karma článku: 18,78 | přečteno: 1161x