Pedikúra – luxus ?

Zaznamenala jsem podivný jev. V takovém parném létě a tolik lidí nenosí lehké sandály, ale tenisky.  Při jednom setkání se známou se ptám, proč nenosíš sandály ? Odpoví

 

„Mám strašné nohy !“

„Jak to myslíš ?“ nedá mi to.

Koukla smutně na moje nožky v uvolněných sandálkách, vzdychla.: „Máš je jak dětskou prdelku.“

Nechodíš k pedikérce ? ptám se jí. Stydím se, slyším odpověď.

S námi se v hloučku pohybuje zrovna jedna mladá žena, právě si před časem  ukončila kurz a domlouvají se spolu. Uklidňuje ji, že zápach nevadí, nohy bude mít nejméně dvacet minut ve vodě s koupelnovou solí a nožky jí ošetří.

Vyptávám se, jak ošetřit otlak a jestli to není kuří oko, schvaluje můj postup a vyptává se. Už si umím nohy ošetřit, právě proto, že jsem k pedikérce dávno zavítala. S vámi není žádná práce, povídala.

Povídaly jsme si a na dotaz, jak to vypadá se stavem nohou v populaci si posteskla, že hrozně, lidé se stydí a přitom mají velké problémy. Ošetření s plísněmi neprovádí, odesílá je k lékaři, kam patří.

Zápach nohou je ve velké části způsoben jen tím, že není odstraňována stará kůže a nehty a při zapocení v celodenním nošení v teniskách, či uzavřené nevhodné umělé obuvi při vyzutí nevábnoucí odér porazí i samotného majitele. Proč tomu tak je a lidé si nohy nenechají ošetřit, či si je sami dobře neošetří jsme už nedořešily. Promazávání popraskaných pat u nohou a jiných procedur už vůbec lidé málo používají, posteskla si.

Nedávno na chalupě babička masírovala nožky po koupeli vnučce a tak jsem se jí vyptala, kdy babičce oplatí a ošetří nohy ona babičce. „Nikdy, ona má takové škaredé nohy“ zněla odpověď.

Můj tatínek, když byl v nemocnici na operaci si nemohl sám pomoci a jeho přítel jej holil, což já nedovedu, asi bych jej podřízla a mou pomocí bylo jemu udělat manikúru a pedikúru. Nejsem odborník, ale náležitě si to pochvaloval a lebedil, kdy zase přijdu. Nejlépe hned zase zítra by rád. Stačí dvakrát týdně a pedikúra taková důkladná jednou za měsíc, mu povídám. Ani na to nemám ty správné instrumenty, tatínek má nohy zdravé, bez plísní a mám naštěstí pevné nehty, těmi seškrábnu starou kůži z chodidel i po krajích nohy a také takové udělátko přímo na paty, i prsty a plosky u palce a kůstky pod malíkem,  takový jakoby smirkový papír na vyhlazení. Nehty zakrátím a uvolním kolem lůžek nehtů starou kůži a promazávám a masíruji krémem.

Známé jsem se vyptala, zda lze pořídit skalpel, což mi nedoporučila, že bych se mohla zranit. Uznávám, není to maličkost a také ani levná záležitost a umět se to s nástroji musí.

„Ráda tě jednou za čas uvidím, přijď, tebe budu mít za odměnu“  povídá

Myslíte si, že na takové služby nemáte prostředky ? Cena kolem dvou set korun za měsíc není tak velká a mnohdy se finance rozkutálejí za mnohem méně užitečné věci.

Chceme - li podpořit ekonomiku i u nás, využívejme i služeb a ještě si polebedíme.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslava Vavříčková | úterý 13.7.2010 19:13 | karma článku: 10,94 | přečteno: 1748x