Zakázaný volební klip

Předběžným rozhodnutím městského soudu v Praze bylo zakázáno použití volebního klipu „vypustíme kaprům rybník“.

Volební klip paroduje korupční situaci v ČR formou animované scénky. Pro animaci jsou použity postavičky, které svým vzhledem připomínají figurky ze stavebnic firmy LEGO.

Firma LEGO podala kvůli volebnímu klipu žalobu na Českou pirátskou stranu. V žalobě se opírá o zákony, které brání výrobě falsifikátů. Vládnoucí struktury společně s korporacemi zneužívají legislativu chránící před nekalou konkurencí k potlačování nepohodlných názorů.

Dnes 21.8.2013 probíhá u městského soudu v Praze projednávání této žaloby. Pokud soud potvrdí zákaz volebního klipu a navrhovanou pokutu, vzniká tím nebezpečný precedens. Podle stejné logiky by mohli výrobci počítačů či klávesnic žádat zákaz zveřejňování textů, které byly vytvořeny pomocí jejich výrobků.

Internet je plný různých animací využívajících stejné postavičky. Tématika porna či koncentračních táborů firmě LEGO zřejmě nevadí. Je velice pravděpodobné, že je útok této nadnárodní korporace je motivován zájmem o získávání investičních pobídek, o kterých rozhodují politici proti kterým je klip namířen.

odkaz na videoklip

EDIT:

Soud odročil projednávání o dva měsíce, zřejmě se bojí publicity před volbami. 

Foto: "nepolitické" vedení f. LEGO

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | středa 21.8.2013 9:40 | karma článku: 22,92 | přečteno: 1595x