Watson – kacíř 21.století

Vědec, který se před 40 lety podílel na objevení struktury DNA, si dovolil nahlas vyslovit pravdu, která je ideologicky zakázaná. Současný establishment mu okamžitě zakázal přednášet a pozastavil mu výkon vedoucí funkce. Možná mu seberou i Nobelovu cenu, kterou obdržel v roce 1962.

James Watson pronesl větu: „Vyhlídky Afriky vidím bledě, protože veškeré Evropské projekty rozvojové pomoci jsou založeny na předpokladu, že inteligence Afrických černochů je stejná jako naše.“

Nikdo mu sice nemůže exaktně dokázat, že se mýlí, nicméně jeho tvrzení je v rozporu se současnou vírou ve stejnost ras. Současná inkvizice ho jistě nenechá na pokoji, minimálně proto, aby zastrašila další kacíře.

V podobné situaci se nacházeli v první polovině sedmnáctého století jiní dva vědci. Oba byli uvězněni. Veřejně mohl promluvit jen jeden a pronesl toto:

„Já Galileo, syn zesnulého Vincenza Galileiho, Florenťan, stár sedmdesát let, osobně přítomný před tímto tribunálem, poklekaje před vámi, velice důstojní a ctihodní kardinálové, … zanechávám pomýleného názoru, podle něhož Slunce je ve středu a je nehybné, zatímco Země není ve středu světa a pohybuje se.“ (zkráceno)

Druhý Giordano Bruno, který na svých pomýlených názorech trval, byl vlečen z papežského vězení v Andělském hradě k upálení na římském náměstí Květinového pole s železným náhubkem, aby cestou nemohl ani ceknout.

Uvidíme, jak se rozhodne pan Watson. Dnes používá inkvizice civilizovanější metody přesvědčování. Jsou sice méně kruté, ale možná více účinné.

Pozn.: Přehled průzkumu inteligence v různých zemích najdete zde: http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

(zajímavá je tabulka států, úplně na konci stránky)

Autor: Ivo Vašíček | neděle 21.10.2007 20:33 | karma článku: 23,95 | přečteno: 2517x