Vrátí se Německo k Marce?

Vytvoření eurozóny bylo pro všechny zúčastněné výhodné. V mnoha zemích vzrostly platy (30-50%). Mnohé země dosáhly díky Euru na levné úvěry.

V Německu platy téměř nerostly (5%). Německé výrobky se staly v jiných zemích dostupnější. Německý vývoz proto rostl. Nyní však nastává problém. Začíná být jasné, že některé země nemohou bez neustálého zadlužování fungovat. Nastávají pochybnosti o schopnostech Řecka dluhy splatit. Řecké dluhopisy se prodávají jen proto, že existuje příslib ostatních zemí Eurozóny, že případné dluhy splatí.

Tomu, že Řecko své stále rostoucí dluhy splatí, věří málokdo. V podobné situaci je Portugasko, Španělsko i Itálie. Ekonomové pro tyto nejméně zodpovědné země používají zkratku PIGS.

Německo je v složité situaci. Nákupní horečka sousedů žijících na dluh opadla. Pokud rozhazovačné země sníží své náklady, tedy i mzdy, poklesnou i náklady místních výrob a německá výhoda snadného vývozu skončí. Už dnes je jasné, že Německo bude za své sousedy platit i dluhy, samozřejmě v Eurech.

V Německu se stále častěji objevují spekulace o vystoupení z Eurozóny. Návrhy předkládají akademici i bankéři. Dokonce kolují drby o tom, že je DM2 už v tisku.

http://www.webdesign-luene.de/aktuelles/2010/02/25/notwahrung-deutsche-mark-2-schon-im-druck/

Pokud Německo vystoupí s Eurozóny, stane se Euro „středomořskou“ měnou. Velice snadno, se následně mohou některé země vrátit ke své oblíbené inflaci a pravidelnému „škrtání nul“. Itálie i Řecko s tím mají dlouholetou praxi. Dluhy v Eurech po této „úpravě“ všichni velice levně splatí.

Domnívám se, že je vystoupení Německa z Eurozóny velice pravděpodobné.

Autor: Ivo Vašíček | úterý 13.4.2010 20:20 | karma článku: 32,26 | přečteno: 2933x