STOP ACTA

Reakce internetové veřejnosti na podpis mezinárodní dohody ACTA některými státy nabírají na intenzitě.

Protesty v ulicích i na internetu se odehrávají ve všech dotčených zemích. V sousedním Polsku už ratifikaci smlouvy odmítli. Na Slovensku protesty splývají s demonstracemi „gorila“. Na Slovensku si začínají uvědomovat, že zkorumpovaní politici jsou jen součástí celého korupčního systému moci. Mocenská snaha zabránit vydání knihy, popisující korupci, znevěrohodňuje politický systém.

Dohoda ACTA je ukázkou fungování globálního korupčního systému. Prosazování zákonů, které píší korporace, se stalo běžným standardem. Na vyšších úrovních se nemluví o korupci, ale o lobingu. Prosazování zájmů úzkých skupin za peníze je na vrcholové úrovni zcela normální.

Čtvrteční protest proti ACTA v Praze a protesty v dalších městech ukázaly, že lidem není osud svobody na Internetu lhostejný. Aktivně jsem se účastnil Pražského i Brněnského protestu.

V arktických mrazech se na Klárově sešly stovky lidí. Posbírali jsme 1500 podpisů petice proti ACTA (v Brně 861). V projevech zazněla i kritika politiků, kteří mají z Internetu strach a snaží se ho regulovat či zničit. Atmosféra odhodlání boje za svobodu vyvrcholila cestou na hrad. Lidé na zcela zaplněném Hradčanském náměstí spontánně skandovali například hesla: „Stop ACTA!“ „Máme toho dost!“ „Svobodu!“

Při průchodu Pražským hradem jsme napočítali přes 3000 protestujících.

V Brně byla protestní akce svolána spontánně přes Facebook. Mnozí jsme se na náměstí Svobody viděli poprvé. Někteří diskutující vyjadřovali i nespokojenost s vládou a celkovou situací. Mezi lidmi narůstá revoluční nálada. Přesto jsme zůstali u našeho hlavního tématu – zabránit ratifikaci ACTA.

Podobné demonstrace se konaly v Šumperku, Ostravě, Olomouci, Plzni, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a ve Zlíně.

Někteří poslanci už odmítnutí ACTA slíbili. Doufáme, že se k nim přidá potřebná většina.

Proti smlouvě znovu protestujeme ve 24-ti evropských zemích a mnoha městech v ČR. Protestní průvod v Praze začne ve 14:00 na Staroměstském náměstí. Na náměstích ostatních měst se sejdeme ve stejném čase ( v Brně na náměstí Svobody).

Naším cílem je zamítnutí ratifikace ACTA.

Protesty v regionech jsou zde.
Celosvětová mapa protestů tady.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 6.2.2012 15:20 | karma článku: 22,96 | přečteno: 1864x