Státní rozpočet a cash-flow

Český stát, stejně jako jeho západoevropské vzory, každoročně utrácí více než vydělá. Rozdíl financuje ze státních dluhopisů. O dluhopisy však klesá zájem.

V roce 2009 jsou splatné dluhopisy v celkové výši 176 miliard Kč. Doposud funguje systém „revolveringu“. Když dochází ke splatnosti dluhopisů, tak ministerstvo financí připraví emisi nových dluhopisů. Investoři vymění staré dluhopisy za nové, a jede se dál. Stát platí jen úroky. Nyní však může nastat problém. Jestliže investoři neprojeví zájem o nové dluhopisy, vzrostou výdaje státu o příslušnou částku. Termíny splatností dluhopisů naleznete zde: http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/podle_splatnosti.html

Pohybuji se v prostředí mnoha firem, osobně znám mnoho manažerů. Na základě mě dostupných informací očekávám meziroční pokles tržeb o 30%. Vývoj HDP nedokáži odhadnout. Metodika výpočtu HDP je komplikovaná a osobně ji nepovažuji za věrohodnou (domnívám se že změny metodik jsou účelové, aby zastřely skutečný stav). Já vycházím z jednoduchých informací, tedy z toho jaké plánují firmy tržby. Podotýkám, že ve své firmě počítám s růstem obratu, protože krize zvyšuje poptávku v mém oboru (manažerské poradenství). Pokles tržeb sníží výnosy z DPH (daň z přidané hodnoty).

Očekávám, že další pokles tržeb čeká v létě a na podzim maloobchodní řetězce. Mnoho lidí totiž obnoví či rozšíří vlastní produkci potravin (zahrádky), případně zvolí nákupy přímo u zemědělců. Prodej importovaných zemědělských produktů, které dominují na pultech obchodních řetězců zřejmě výrazně poklesne.

Ze stejných (přímých) zdrojů odhaduji růst nezaměstnanosti (vycházím z aproximace toho, co plánují firmy). Očekávám, že nezaměstnaných bude v průběhu roku přibližně milion. Lze předpokládat, že se v té době růst nezaměstnanosti jen zpomalí. Většina firem už bude mít plánované restrukturalizační změny za sebou. Další vývoj záleží na vývoji vnějších podmínek. Milionová nezaměstnanost způsobí výpadek daně z příjmu ze závislé činnosti a nárůst sociálních výdajů. Celkem logicky lze očekávat pokles zisků firem. Ten se projeví daně z příjmu právnických osob. Už v r. 2008 mnohým firmám poklesly zisky, takže se mírný propad projeví už ve výběru této daně v r. 2009.

Můj odhad dopadu krize na státní rozpočet je poněkud odlišný od těch oficiálních (v miliardách Kč):

20072009
nezaměstnanost
nezaměstnanost
nezaměstnanost
deficit

V případě že bude problém s prodejem dluhopisů, mohou výdaje vyskočit o dalších 176 miliard. Státu tedy může chybět až 500 miliard. Když nikdo nepůjčí, tak ty výdaje prostě nebudou. Jen doufám, že někdo přemýšlí o krizovém řízení. Klidně se může stát, že koncem roku, nebude mít stát na výplaty, důchody a další výdaje. Účetně se možná přesunou nějaké ty rezervy, aby na začátku ročního deficitu nebyla trojka. Vývoj situace se však může posouvat v čase. Prodej dluhopisů problémy na chvíli zažehná, vzrostou však úroky. Rok 2010 bude z hlediska příjmů státu zcela kritický. Ona každá krize v důsledku dolehne na stát.

Nutno dodat, že ČR je na tom ve srovnání s některými jinými zeměmi relativně dobře. Dnes má neprodejné dluhopisy Ukrajina a Maďarsko, problémy začíná mít Polsko.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | pátek 13.2.2009 11:35 | karma článku: 27,81 | přečteno: 1995x