Smysl života - volné pokračování

Operativní životní shon mnoha lidem brání v úvahách o smyslu všeho toho pinožení. Každý něco musí právě teď něco udělat, něco musí udělat zítra, pozítří…Málokdo se zamýšlí nad tím, proč to všechno dělá.

Minule jsem se v textu SMYSL ŽIVOTA ( http://vasicek.blog.idnes.cz/c/17050/Smysl-zivota.html ) pokusil vysvětlit, že se všichni snažíme uvědomovat si radost. K prožití radosti v důsledku směřuje veškeré naše úsilí. Vše ostatní je pouze prostředkem dosažení tohoto stavu.

Člověk zná mnoho forem prožívání radosti a podvědomě hledá stále nové. Některé radosti může člověk prožít, až na základě překonání mnoha překážek. Některé radosti podléhají „inflaci“ v důsledku neustálého opakování.

Radost z dobrého jídla, pohodlí v příjemném teple, či chladu se pro člověka stává samozřejmostí. Nicméně většina z nás věnuje pořízení těchto samozřejmostí spoustu času. Ideální je, když nás práce baví a její výsledky nám přinášejí radost. Dosáhnout tohoto kýženého stavu není jednoduché a většina lidí se do něj nedostane za celý život. Přesto i nudná práce může přinášet uspokojení v tom, že si člověk může říci, dokáži se o sebe postarat.

Někdo dokáže být pro druhé natolik užitečný, že je o jeho práci obrovský zájem. To se obvykle projeví v ohodnocené směně vyjádřené penězi. Lze namítnout, že lze získat peníze i podvodem, případně obohacováním se na úkor druhých. Je to jistě pravda a děje se to často. Člověk může prožít i radost z toho, že někoho podvedl, či okrad. V tom je právě prožitek radosti krutý, ovšem každý takový prožitek člověka poznamená.

Takový „poznamenaný“ člověk už nemůže prožívat „radosti“ z poctivé práce ve stejné intenzitě, jako lidé, kteří nepodvádějí. Je to způsobeno uvědomováním si „své zkratky“ a vnímáním toho, že ti poctiví jsou v důsledku schopnější. Soutěživost  a vnitřní vzájemné porovnávání vytvářejí nutný rámec evoluční motivace. Jeho ztráta vede k vyhynutí druhu.

Princip poctivého dosažení radosti platí zcela obecně a to i v lásce. V lásce k rodičům i dětem a lásce partnerské. Láska dokáže prožívání radosti umocňovat společným, sdíleným prožitkem. Způsobovat radost druhým, je zdrojem vlastního prožitku radosti. To funguje zcela obecně, jak jsem psal už minule. Upřímná láska však umožňuje vystoupat v prožívání vzájemně způsobované radosti do kosmických výšin.

Když se teď zamyslíte nad nejbližšími okamžiky, které máte před sebou, uvědomíte si že milníky vašeho jednání jsou vyznačeny očekávanými prožitky radosti. Tím může být samozřejmě i to, že vám už skončila práce.  Nejvíce radosti však získáte, když uvidíte někoho, na kom vám záleží, že se raduje díky vám.Také budu rád, jestli vás můj článek potěšil.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | čtvrtek 29.11.2007 14:14 | karma článku: 19,10 | přečteno: 1622x