Služební zákon ohrožuje financování vládnoucích politických stran.

Kapři si sami rybník nevypustí, a politici si ideální prostředí pro korupci a protekcionismus nezkazí.

Zítra chtějí poslanci znovu odložit platnost služebního zákona. Schválení služebního zákona bylo jednou z podmínek při vstupu do EU. Zákon vstoupil v platnost již v roce 2002 (platný začal být zveřejněním ve sbírce zákonů). Vládnoucí politici však opakovaně odkládají jeho účinnost. Praktické užití zákona zřejmě vážně ohrožuje jejich zájmy.

Zákon do značné míry vychází z podobných zákonů, které jsou platné v zemích s  nižší mírou korupce.  Vychází z předpokladu, že jsou úředníci státní správní správy apolitičtí. O personálním obsazení úřadů by měla rozhodovat především kvalifikační předpoklady. Zákon výrazně omezuje českou praxi – obsazování důležitých úřednických pozic na základě „politického krytí“.

Upřednostňování loajality před kvalifikací je běžnou praxí v diktaturách. Kvalita veřejné správy tím celkem logicky trpí. V ČR politici upřednostňují loajalitu zejména z finančních důvodů. Úředníci s politickým krytím jsou důležitou součástí promyšleného korupčního systému. „Černé“, či šedé“ příjmy jsou dnes nedílnou součástí financování politických stran podílejících se na moci. Možnost „přivydělat si" vítají i mnozí ambiciózní politici a jejich úředníci. Kontrola neoficiálních příjmů je značně komplikovaná a proto mnoho politiků bohatne více, než by si z platu mohli dovolit.

Zítra budou poslanci o dalším odložení účinnosti služebního zákona hlasovat.

Zkoušíme se jich zeptat, jak budou hlasovat. Zkuste to také ( http://piratenpad.de/poslanciCR2010 ). Korupční prostředí má zpětný vliv i na politiku. Ve státě s optimálními podmínkami pro korupci vládní politika přitahuje lidi, kteří se korupcí (a organizováním korupce) živí.

Z akce:http://www.youtube.com/watch?v=LxuvhKOTcAg

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 29.8.2011 17:40 | karma článku: 26,67 | přečteno: 1860x