Psala amnestii neviditelná ruka trhu?

Prezident Václav Klaus je obklopen lidmi, kteří prokazatelně lžou a opovrhují zákony České republiky. Je proto celkem snadné představit si, že účelem novoroční amnestie bylo vypořádání závazků vůči sponzorům ODS z devadesátých let.  A je také docela možné, že si příslušní poradci k původnímu zadání přihodili vlastní byznys. Vzhledem k prominutí podvodů v řádech miliard, lze spekulovat o stamilionových provizích za „správná“ rozhodnutí.

V kuloárech se spekuluje o "pomoci" právní kanceláře syna jednoho z nejvlivnějších lobbistů z devadesátých let, který je dobrým přítelem Václava Klause.

Vraťme se však k faktům. Dne 9.1.2013 zaslal místopředseda České pirátské strany kanceláři prezidenta oficiální žádost o informace dle zákona č. 106/1999, ve které žádal o tyto informace:

1.  Které všechny osoby a orgány se podílely na přípravě textu rozhodnutí prezidenta republiky č. 1/2013 Sb., o amnestii ze dne 1. 1. 2013 (jde mi jak o osoby, které se podílely na určení rozsahu amnestie v jednotlivých článcích, tak o osoby, které tento pokyn provedly a text rozhodnutí sepsaly),

2.  které všechny osoby a orgány měly přístup k textu amnestie nebo k informaci o rozsahu amnestie před tím, než byla zaslána předsedovi vlády ke kontrasignaci, a to postupně podle času.

Kancelář prezidenta republiky nebyla schopna v zákonném termínu na žádost oficiálně odpovědět. Místo toho však Ladislav Jakl publikoval text, ve kterém označil žádost za SPAM a celý text žádosti včetně osobních údajů žadatele zveřejnil (čímž porušil zákon o ochraně osobních údajů).

Na svém blogu Jakl například napsal:

…“ Jde o to, že Zaorálek ve svém tažení použil zákon 106/99 o svobodném přístupu k informacím a na autorství amnestie se táže pana prezidenta touto cestou. Vtipné je, že se svým týmem nedokázali takovou jednoduchou žádost sepsat a prostě jen systémem „ctrl c ctrl v“ zkopírovali už dva týdny kolující hromadný e-mail údajného piráta Jakuba Michálka (ročník 1989).“

"…Tak pan Zaorálek musel těch pár řádek konzultovat s právníky. Náhodou stejnými „právníky“, jako ten chlapec od pirátů."

Faktem je, že Piráti už přibližně rok vedou informační kampaň o přístupu k informacím, v jejímž rámci při podezření z korupce rozesílají žádosti o informace. Podobně arogantně a zpupně jako hradní suita reagovalo například i ministerstvo financí v čele s Miroslavem Kalouskem. U soudu však, podobně jako Dopravní podnik města Prahy MF prohrálo.

Hradní kancelář na žádost odpověděla až na základě urgencí a stížnosti žadatele s několikadenním zpožděním. Jakl odpovědět odmítá a místo toho v dopise vysvětluje, že prezident republiky má na vyhlášení amnestie právo. Z tohoto práva zcela nelogicky vyvozuje, že autorem textu amnestie je Václav Klaus.

Prezidentská kancelář položené otázky zcela ignorovala. Pouze složitě a nejednoznačně označuje za autora amnestie Václava Klause. Vzhledem k mediálním plkům Jakla o třech spolupracovnících je i tato částečná odpověď značně pochybná. Na druhou položenou otázku neodpověděli vůbec.

Ze způsobu komunikace kanceláře prezidenta republiky lze usuzovat, že se domnívají, že stojí nad zákonem a pohrdají občany. Mohu se proto oprávněně domnívat, že spekulace o udělování milostí za tučné provize považují za svůj byznys (o čemž se v kuloárech spekuluje už dávno), který nyní vygradovali amnestií a abolicí.

Nelze se proto divit, že na kritiky amnestie pohlížejí z Hradu jako na nepřátele neviditelné ruky trhu.

Otázkou je, zda si povýšenecký přístup a porušování zákonů nechají občané líbit. Piráti ne, a proto podal Jakub Michálek prostřednictvím Hany Marvanové na hradní pány žalobu.

Autor: Ivo Vašíček | čtvrtek 14.2.2013 20:50 | karma článku: 35,92 | přečteno: 2075x