Promítačka Vesmíru

Vzhledem k menší srozumitelnosti mých nedávno publikovaných textů, jsem napsal ilustrativní analogii:

Představte si, že jste se rozhodli vytvořit Vesmír. Pro začátek jeho kopii. Pořídíte si spoustu foťáků a uděláte si takový 3D Google Universum. Všechny pořízené snímky uložíte do nějaké paměti, tak aby v ní byly pohromadě. Třeba to bude něco jako supermoderní „fleška“ v podobě kuličky.

Pořídíte si i „projektor“, který dokáže informace z paměti vyvolat a demonstrovat. Pro zobrazení je však vždy nutné, aby všechny uložené informace (fotky) projektorem „protekly“. Tím „průtokem“ se zobrazí a spotřebují pro "pohon" zobrazení. Záznam je tedy jen na jedno použití.

Když budete chtít vytvořit dynamický systém, musíte pořídit více soborů fotografií. Nebude vám stačit jedna „paměťová kulička“. Pořídíte si jich spoustu. Podle toho kolik pořídíte kuliček, tak dlouho může trvat váš „promítaný film“.

Máte však málo místa a kuliček je příliš mnoho. Tak použijete kuličky současně i ke zhotovení obrazu. Projektor z nich bude vytvářet jednotlivé statické obrazy, v nichž bude každá jednotlivá paměť (soubor snímků) bodem sloužícím k zobrazení. Každý statický obraz projektor vytvoří na základě informací uložených v té „kuličkové paměti“. Ostatní, zatím nepoužité „kuličkové paměti“ projektor uspořádá dle příslušné „fotografie“.

Při projekci „filmu“ budou do „projektoru“ padat postupně jednotlivé „paměťové kuličky“. S tím jak se bude film blížit ke konci, bude ubývat „paměťových“ kuliček, takže budete mít méně bodů na zobrazení (každá ta paměťová kulička je současně jedním zobrazovaným bodem). To však nevadí, neboť s ubíhajícím časem se bude zjednodušovat i struktura Vesmíru. Bude v něm zobrazováno stále méně hmoty. Ve filmu to budeme vidět, jako zanikání hmoty v černých dírách. Film bude tedy trvat tak dlouho, dokud se nespotřebuje poslední kulička, ta už bude zobrazovat pouze sama sebe, tedy jediný bod.

Analogií ilustrované články:

http://vasicek.blog.idnes.cz/c/121702/Sidlo-bohu.html

http://vasicek.blog.idnes.cz/c/121747/Vedomi.html

 

a trocha matematického popisu "vnoření"

http://scienceworld.cz/fyzika/poincareho-hypoteza-jeden-z-nejvetsich-matematickych-problemu-vyresen-3089

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | neděle 31.1.2010 15:10 | karma článku: 13,50 | přečteno: 2287x