Pirátský víkend

Problémy současného světa nelze řešit lokálně. Vlády jednotlivých států jsou v podstatě loutkami globáního finančního systému a hájí zájmy korporací. Plíživému nastolování totality se proto musíme aktivně bránit také globálně.

Proto se tento víkend (13.–15. dubna) v Praze sjedou Piráti z celého světa na pravidelnou konferenci Pirate Parties International (PPI).

Celosvětová spolupráce mezi Pirátskými stranami se v Praze přenese z Internetu do prostor Hubu v Praze na Smíchově. Konference je zajímavá i po technické stránce, neboť se někteří delegáti jednání zúčastní prostřednictvím Internetu. Účastní se pirátské celebrity, například europoslankyně Amelia Andersdotter, zakladatel Pirátského hnutí Rick Falkvinge, spisovatel Cory Doctorow nebo člen berlínského parlamentu za Piráty Fabio Reinhardt.

Na konferenci bude koordinován společný postup proti kontroverzní smlouvě ACTA a CISPA (další pokus o cenzuru Internetu) a obranu proti data retention a jiným pokusům o sledování občanů a postupy v celé řadě dalších projektů. Svobodný Internet je prostředkem, který může vrátit lidem vliv na rozhodování o osudu svých zemí a otevřít politiku i hospodaření států. Pražská konference je první krok k vytvoření společné části Pirátského programu pro eurovolby 2014. Vytvoření společného programu může rozšířit úspěchy Pirátů z Německa do celé Evropy a prosadit všude transparentní veřejnou správu.

Na konferenci mají po celou dobu volný přístup média.  Na klíčové projevy Coryho Doctorowa (sobota 16.00) a Ricka Falkvinga (neděle 17.00) má volný vstup i veřejnost.

Autor: Ivo Vašíček | pátek 13.4.2012 8:00 | karma článku: 16,85 | přečteno: 1526x