Ovlivňování veřejného mínění.

Dne 30.4.2010 uvedla Česká televize v hlavním zpravodajském pořadu reportáž o únicích výsledků studentských voleb. Výsledky dobře sleduji, neboť kandiduji ve volbách.

Když jsem reportáž uviděl, byl jsem hodně překvapen. Graf, který se objevil v televizi, byl o hodně jiný, než ten, který koluje na internetu a, který zveřejnily některé informační portály.

Zde uvádím pro porovnání informace zveřejněné v Novinkách a ČT (ČT přitom uvádí stejný zdroj, je tedy zcela prokazatelné, že informace pozměnili).

Z grafu vypadli: Strana práv občanů – zemanovci, DSSS, Věci Veřejné a Česká pirátská strana. Navíc se změnilo pořadí stran a KSČM byla přehozena se Stranou Zelených. Obě strany na příslušném gymnásiu získaly stejný počet hlasů, takže je pořadí těch dvou celkem lhostejné. Je však zarážející, že jiné zdroje mají sloupce v grafech v jiném pořadí (zřejmě podle abecedy). Někdo si tedy musel dát tu práci a sloupce přehodit.

Zajímavý je také, že i z komentáře "vypadlo", že pětiprocentní hranici splnili ještě DSSS.

Uvedená reportáž je v osmé minutě: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210411000100430-udalosti/obsah/112448-vysledky-studentskych-voleb/

Na Internetu zazněl názor, že z grafu vyndali neparlamentní strany. Proč tam tedy je TOP 09? A proč chybí SPO-Z?

Neměl by nám někdo vysvětlit, proč udělali takovou úpravu, proč prostě nepřevzali originální graf?

Proč graf měnili?

Nepřipadají Vám "úpravy" jako snaha o manipulaci s veřejným míněním?

Necháme si to líbit?

zdroj Novinky: http://www.novinky.cz/domaci/198916-ucitel-prozradil-vysledky-studentskych-voleb-vyhrala-top-09-cssd-propadla.html

originál grafu: http://www.ceskapiratskastrana.cz/

Dodatečně doplněno:

Ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich odpověděl:
Dobrý den, proč byli výsledky studentských voleb upraveny a některé strany se vůbec ve výsledkách neobjeveli například ČPS, která byla na druhém místě nebo také VV? (patrik.zakostelsky)
Odpověď: nikdo nic neupravoval a věřte že výsledky jednoho gymnázia opravdu nevedli pracovníky ČT k potřebě něco upravovat. ČT byla zpravodajským partnerem studentských voleb. jejich výsledky komplexně zveřejníme až nám je Člověk v tísni oficiálně předá.
http://vipchat.novinky.cz/archiv/01058-milan-fridrich.html

Lži politiků jsou naprosto běžné (naposledy předseda poslanecké sněmovny Vlček). Prostě žijeme v prolhané společnosti. Kdo se tomu diví a nelže je za blázna.

Autor: Ivo Vašíček | sobota 1.5.2010 10:20 | karma článku: 39,08 | přečteno: 6732x