Obama může Klausovi závidět

O víkendu jsem šel po mostu legií a uvědomil si, že se Pražský hrad objeví příští týden na milionech výtisků novin v celém světě. V televizních a internetových zprávách bude pražské panorama také často.

Při pohledu na panorama hradu jsem si vzpoměl na procházku ve Wasingtonu. Zkoušel jsem si představit Bílý dům vedle Pražského hradu. V ČR je podobných domů nejvíce v Karlových Varech. Čechům však nepatří. Bílý dům by se pohodlně vešel do některé ze zahrad Pražského hradu. Sídlo amerických prezidentů nemůže tomu českému vůbec konkurovat.

Mohutnost Pražského hradu je v paradoxním kontrastu s českým komplexem méněcennosti. Téměř každodenní pohled na Pražský hrad způsobuje, že si neuvědomujeme jeho jedinečnost. Téměř všichni zahraniční návštěvníci jsou hradem ohromeni. Pražský hrad prezentuje bohatou historii prosperity. Těžko lze uvěřit, že by něco takového dokázal postavit národ ufňukaných Švejků.

Český národ dokázal v minulosti vytvořit dostatek bohatství, nezbytného pro zbudování velkolepé stavby. Češi mohou být hrdí na své předky. Cizinci často nechápou, proč se Češi cítí být malým národem. Já to také nechápu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | úterý 31.3.2009 8:08 | karma článku: 29,50 | přečteno: 3430x