O kůzlátku a kuřátku

Děti rády poslouchají pohádky. Nebaví mne je číst, tak si je vymýšlím. Zkuste jim vyprávět také. Pro inspiraci jednu pohádku dávám na svůj blog. Třeba někomu udělám radost.

Kůzlátko se páslo na louce společně s ostatními kůzlaty a maminkami. Kůzlátku náramně chutnaly listy od pampelišek. V ohradě však už byly všechny spasené. Kůzlátko bylo zvědavé a rádo chodilo ke kraji ohrady. Našlo tam takovou malou škvírku, kterou se může protáhnout za pampeliškami. Kůzlátko netrpělivě čekalo, až nastane příležitost k výpravě na pampelišky. Muselo dávat pozor, aby si jeho výpravy ano ostatní maminky nevšimly. Bály se, že by se nějaké kůzlátko mohlo ztratit.

Kůzlátko spokojeně chroupalo šťavnaté  lístky. Najednou se však prudce zatřáslo křoví, ze kterého vylétla koroptev. Kůzlátko se leklo a začalo utíkat, uklouzlo a trochu se zamotalo. Po chvilce útěku se kůzlátko zastavilo, a zjistilo, že je v lese.

Rychle proto utíkalo zpátky za maminkou, ale spletlo se. Vylezlo z lesa, ale ohrádku s maminkami a ostatními kůzlátky nevidělo.

V husté vysoké trávě však kůzlátko potkalo uplakané kuřátko.

„Copak je ti kuřátko?“ ptalo se kůzlátko.

„Ztratilo jsem se a nemůžu najít maminku“ odpovídá smutně  kuřátko.

Kůzlátko však má dlouhé nožičky a vidělo až za vysokou trávu. Kůzlátko vidělo v dálce slepičku i s kuřátky.

„Asi tvou maminku vidím, pojď za mnou“, říká kůzlátko. Kůzlátko šlo pomalu, aby mu kuřátko stačilo. Za chvíli byli u slepičky a kuřátko i s maminkou byli šťastní, že jsou zase spolu.

Slepička si však všimla smutného výrazu kůzlátka a povídá: „Copak se ti kůzlátko stalo?

„Ztratilo jsem se z naší ohrady“, odpovídá.

„Já vím, kde je  ohrada, ukáži ti cestu“ nabízí pomoc slepička.

Všichni se vydali společně na cestu přes les. V lese si slepičky s kuřátky a kůzlátkem všimla liška. Zaradovala se, že bude mít skvělou večeři. Liška se rozběhla za slepičkou a chce ji zakousnout. Z lesa se však vyřítil kozel, který šel ztracené kůzlátko hledat. Lišku málem nabral na rohy, a liška utekla.

Kůzlátko se radovalo, že je tatínek našel. Doprovodili společně slepičku s kuřátky domů a také se vrátili zpátky do ohrady, kde se kůzlátko šťastně setkalo s maminkou.

Autor: Ivo Vašíček | neděle 16.6.2013 19:15 | karma článku: 15,05 | přečteno: 736x