Jaderná energie je cestou života

Podstatou všech forem života je přeměna v krystalech uspořádané hmoty do složitěji organizovaných útvarů. Na Zemi se život projevuje vrstvením odumřelých těl ve všech svých formách.

Energie, kterou do hmoty svých těl všechny formy života ukládají, je základním zdrojem energie ohně. Téměř vše co člověk spaluje bylo někdy živé. Uhlí či ropa mají biologický původ, stejně jako dřevo či bionafta. I kdyby byla na Měsíci atmosféra s kyslíkem, zřejmě by tam nic nehořelo. Není tam žádné dřevo, uhlí či ropa. Palivo pro oheň je produktem živých forem. Člověk je také formou přírody a také rozšiřuje na planetě objem své živé i mrtvé hmoty. Rychlé rozmnožování člověka na planetě se opírá o využití technologií. Technologie usnadňují lidem život i přežití.

Od objevení ohně člověk zdokonalil spalování až na úroveň leteckých motorů. Při spalování však zůstává závislý na palivu, které už na Zemi „vyrostlo“ nebo roste. Člověk využívá energii akumulovanou na Zemi nejen ke spalování, ale i k tvorbě nových hmot, či léků. Uhlí a ropa jsou nosnou složkou plastických hmot. I plastická hmota je tedy vyrobena z původně biologického materiálu.

Je zcela zákonité, že uhlí a ropa někdy dojdou. Vznikaly desítky milionů let a nyní už jen rychle ubývají. Domnívám se, že použití uhlí a ropy ke spalování je znakem nízké technologické úrovně této civilizace.

Všechny formy života usilují o co nejpohodlnější přežití a rozmnožení. Někde však tu energii musejí brát, tak pálí třeba „starožitný nábytek“ a neuvědomují si, že je to barbarsky hloupé. Rostoucí spotřeba energie je součástí vývoje. Stále více energie se spotřebuje na přenos a ukládání informací.

Vytvoření jaderného reaktoru osvobozuje člověka od závislosti na pozůstatcích různých forem života. Uvolňování energie přímo z atomů je mnohem složitější než běžné lidské stroje. Každá nová technologie je zpočátku riziková. I obyčejný oheň je riskantní, člověk se za staletí naučil tato rizika zvládat. Nepochybuji o tom, že se člověk stejně dobře naučí zvládat rizika uvolňování energie z atomů.

Současná jaderná energetika je pouhým počátkem technologií uvolňování energie z hmoty. Zastavení použití a vývoje jaderné energie považuji za ultrakonzervativní populismus s negativními následky v osobním nepohodlí, v plýtvání zdrojů a technologickém zaostávání.

Technologický vývoj je primární příčinou rostoucího množství lidí a růstu životní úrovně. Vše ostatní je společenské přerozdělování na základě nároků a peněz. Technologie jsou nástrojem, který nám usnadňuje žít a poznávat. Proto podporuji technologický rozvoj a aplikaci nejmodernějších technologií, včetně nejširšího využití jaderné energie.

Autor: Ivo Vašíček | úterý 24.5.2011 17:00 | karma článku: 28,07 | přečteno: 2534x