Internet - důsledek evoluce

Na Zemi se rozvíjí různé formy života už miliony let. Princip je jednoduchý. Každá rostlina, každý tvor je zcela jedinečný.

Jeden má delší krk, druhý kratší. Jeden má světejší zbarvení chlupů jiný tmavší. Mezi všemi živými objekty probíhá neustálá soutěž. Soutěž o získávání zdrojů. Kdo je v soutěži o zdroje úspěšnější přežívá a rozrůstá se. Lední medvědi jsou bílí, protože je světlá srst lépe maskuje. Tmavší jedinci neměli tuto výhodu, proto postupně v arktických podmínkách vymizeli. V podmínkách aljašských lesů je vše právě naopak.

Všechny formy života neustále soupeří s jinými formami života. Některé druhy vymírají, jiné expandují, některé jsou v rovnováze s prostředím. Rovnováha s prostředím je obvykle i okamžikem stagnace vývoje druhu. Všechny odchylky od průměru jsou méně životaschopné. Stav rovnováhy s prostředím je obvykle posledním stadiem vývoje před vyhynutím. Prudší změně vnějších podmínek se „stabilizovaný“ druh nedokáže přizpůsobit a vymírá.

Příroda je nekompromisní a krutá, cílem jejího vývoje však nejsou jednotlivé druhy, ale maximální šíření Života. Jednotlivé formy živých subjektů jsou jen prostředky, který šíření Života umožňují. Těchto prostředků se už vystřídaly miliony.

Významným a úspěšným prostředkem soupeření druhů je i sdružování jednotlivců do stád a tlup. Základní podmínkou spolupráce ve skupině jsou schopnost komunikace. Homo sapiens zvítězil v konkurenci s Neandrtálci také díky tomu, že dokázal lépe komunikovat. Neandrtálci neměli efektivně použitelné hlasivky. 

I další vývoj člověka jde ruku v ruce s jeho schopnostmi vzájemně komunikovat. Díky komunikaci se člověk dokáže i vyhýbat zbytečným konfliktům. Komunikační schopnosti umožnily domluvit vzájemnou dělbu práce. Písmo a obrazy prodloužily paměť. I peníze jsou nástrojem komunikace, nesou informaci o hodnotě. Komunikační možnosti jsou limitujícím faktorem řízení a spolupráce skupin lidí. Vyšší úroveň komunikace je evoluční výhodou.

Vývoj člověka se ještě nezastavil, podíl člověka na živé hmotě stále roste. Rostou i schopnosti komunikovat. Už dnes existují prostředky umožňující komunikovat s kýmkoliv, kdekoliv na této planetě. Nyní zažíváme globální komunikační šok. Někdo se mu dokáže přizpůsobit, někdo se mu bude bránit. Schopnost vzájemné komunikace je nejsilnější evolučně rozvinutou vlastností člověka. Komunikační schopnosti ovlivňují zcela zásadně úspěch jedince i kolektivu.

Autor: Ivo Vašíček | středa 24.3.2010 11:51 | karma článku: 19,94 | přečteno: 1843x