Informace – nástroj moci.

Základním pilířem moci současných vládců jsou monopoly na informace a šíření informací. Lidé jsou manipulováni, aby si utvářeli požadovaný (objednaný) názor.  Základním prostředkem jsou média ovládaná penězi. Za peníze je ovlivňován i vkus a lidské rozhodování, otevřeně i skrytě.

Přednostního přístupu k informacím zneužívá kde kdo, nejvíce ti nejmocnější. Čím více informací dokáží skrývat, tím větší je jejich moc a zisky.

Na skrývání informací je založen celý finanční systém. Jestliže někdo na finančních operacích vydělává, musí někdo jiný prodělávat. Není vítězů bez poražených. Poraženými jsou ti, kteří neměli včas potřebné informace.

Omezený přístup veřejnosti k informacím, vytváří prostor pro politiky, kteří směrují veřejné prostředky do svých kapes přímo nebo prostřednictvím svých sponzorů.

Zadržovaní a manipulace informací jsou základními prostředky současného vládnutí na všech úrovních. V globální i komunální politice.

Šíření Internetu narušuje informační monopoly. K lidem se dostávají i informace, které nejsou pod kontrolou mocných. Proto se snaží zabránit šíření informací pomocí cenzury a regulací.

Chci si svobodně vytvářet vlastní názor. Proto za svobodný Internet bojuji. Nechci být okrádán a manipulován. Proto chci zveřejňování všech informací o užití veřejných zdrojů.

Svobodné šíření informací a svobodný přístup k informacím jsou základní obranou občanů proti zlovůli mocných.

Autor: Ivo Vašíček | pátek 8.10.2010 10:50 | karma článku: 26,57 | přečteno: 2079x