Hrdinský čin Jiřího Janečka

Jiří Janeček odmítl vysílat volební klip jedné politické strany. Česká televize je však ze zákona povinna vysílat volební klipy, za jejich obsah neodpovídá.

Pan Janeček zjevně porušil zákon, je si toho vědom a je připraven nést následky. Pan Janeček obhajuje post generálního ředitele hlásné trouby vládního režimu – České televize. Svým „hrdinstvím“ získal cené body. Loajalita s režimem se vždy cení.

Netuším, zda příslušný klip porušuje zákon (ani jsem neměl v úmyslu sledovat jakékoliv volební spoty kohokoliv). Možné to je. V právním státě rozhoduje o porušení zákona nezávislý soud. U nás o tom rozhodují politici a jejich loajální služebníci.

Hra na demokracii dostává značné trhliny. Dobře si vzpomínám na dobu, kdy bylo riskantní nevhodit do volební urny jediný obdržený volební lístek. Začínám se obávat, že už brzy budeme mít na výběr pouze ze stran novodobé Národní Fronty.

Dovedu si představit, že se k Janečkově inciativě přidá i tiskárna volebních lístků. Volební lístky některých stran prostě nevytisknou, protože budou mít pocit, že některé strany porušují zákon. Jsou to přece uvědomělí obhájci lidských práv.

Komu se takové uvědomělé zásahy aktivních občanů hájících lidská práva nelíbí, je přeci extrémista. Slušný občan (komunisté tomu říkali uvědomělý) taková rozhodnutí musí podporovat. Ohrožování historické vůdčí role demokratických sil je nepřípustné. Demokracie je jen pro uvědomělé občany. Náš moudrý demokratický předvoj reprezentovaný parlametními stranami je jedinou silou, která dokáže pečovat o blaho všeho lidu.

Ať žije demokracie! Hurá!

Autor: Ivo Vašíček | středa 20.5.2009 21:25 | karma článku: 44,83 | přečteno: 10384x