ACTA – ryba smrdí od hlavy

Smlouva ACTA je názornou ukázkou dnešního způsobu vládnutí. Mediální korporace mají rostoucí vliv na tvorbu zákonů.

Chtějí si zachovat právo na příjmech z monopolu garantovaného státem. Průmysl masové zábavy se dostává do potíží, protože státy nejsou v současné technologické situaci schopny kopírovací monopol vymáhat. Technicky je možné udržet kopírovací monopol jen za cenu vypnutí Internetu.

Skutečnou příčinou problémů je zastaralý obchodní model. Nově vznikající systém distribuce zábavy je ještě nezničil. Snaží se však uplatnit svůj vliv na vlády.

Dohoda vznikla z iniciativy mediálních korporací. Svůj vliv uplatňují pomocí agentury USTR. Vyjednávání ACTA bylo do 22. května 2008 vedeno v utajení. Řada korporací měla zastoupení v poradních výborech USTR a měla k utajovaným dokumentům přístup. Smlouvu projednávali v utajení i před Evropským Parlamentem. Kdyby tajná dohoda neunikla, nevěděli bychom o jednáních a obsahu. Zápisy z jednání a texty dohody zveřejnili WikiLeaks. Většina poslanců a veřejnost neměla k dokumentu přístup.

Rada EU odsouhlasila dohodu ACTA na setkání ministrů zemědělství a rybolovu 16. prosince 2011. Za nás smlouvu dojednával odkláněč Kocourek. Protože dohoda počítá i s trestněprávními represemi, budou ji muset v případě schválení Evropským parlamentem ratifikovat i jednotlivé členské státy. ČR se k podpisu připojila 26. ledna 2012,  podepsala ji velvyslankyně ČR v Japonsku Kateřina Fialková. O podpisu jsme se dozvěděli od Japonců

Na způsobu prosazování smlouvy ACTA lze vidět, komu slouží tzv. demokratické vlády.

Úředník z ministerstva obhajoval postup projednávání v utajení, tím že je to běžný postup. Vytváření a schvalování zákonů na objednávku a za peníze považuji za nejvyšší patro korupce. Ryba smrdí od hlavy.

My žádnou takovou dohodu nepotřebujeme!

Proto protestujeme: http://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/pozvanka-na-protest-proti-acta

 

Autor: Ivo Vašíček | neděle 29.1.2012 19:25 | karma článku: 35,65 | přečteno: 2420x