Proč mi vadí RED FACE a CLASH OF THE STAR? (pohled velmi hodně hobby boxera)

Kdo se v ČR zajímá ať už pasivně nebo aktivně alespoň trošku o bojové sporty, tak určitě zaznamenal čím dál tím populárnější organizaci CLASH OF THE STAR. Tento článek je subjektivní názor od kluka, který jako hobbík boxuje.

Nevíte co CLASH je? 

Pokud by tu ještě přeci jen byl někdo, kdo neví o co se jedná, tak zde rychlé shrnutí. Jedná se o organizaci, která tu je s námi odkonce roku 2021. Aktuálně má organizace 4 majitele, každý s vkladem 25.000 Kč. (WOJCIECH ANDRZEJ KRYZA, MICHAŁ LESZEK MANKIEWICZ, TYBERIUSZ JAKUB ŁABUDEK, LINH TOMÁŠ LE). 

Což jak Mankiewicz, ŁABUDEK tak samozřejmě i Tomáš Le Sy mají dlouholeté zkušenosti s bojovými sporty a to i pod záštitou OKTAGONu. Aktuálně mají za sebou 5 galavečerů a šestý je před námi. Zatím měli dohromady na galavečerech15.000 diváků, avšakhlavní příjem je z prodeje online vstupenek(pay-per-wiev). 

V České Republice je několik, možná až desítek, bojových organizacích. Proč tedy zrovna tato je tak známá? Známá je hlavně díky zápasníkům. Zápasníci jsou předevšíminfluenceři, lidi, kteří natáčí videa na sociální sítě a sleduje je více, či méně lidí. Tedy galavečery nejsou až tak o kvalitě zápasu, jako spíše o show, která kolem toho je. Což je někdy zábava, ale bohužel v hlavách zůstávají situace, kvůli čemu píši tento článek. 

Nejhorší situace/chování, které za mě nepatří na internet

Než se vrhnu na důsledky, které pro mě osobně jak tato, tak i další obskurní organizace nabízí, zkusil jsem si vzpomenout a dohledat, jaké jsou za mě nejhorší případy.
1) Dávání velký prostor herečkám a “modelkám” z filmu pro dospělé a  holkám/paním, které fotí svá polonahá, spíše nahá těla na internet. 

  • Zde mi vadí hlavně asi to, že se tento svět normalizuje hlavně u mladšího publika. Je jasné že tyto “zápasy” (show) sleduje hlavně mladé publikum, které mentálně rozvyjí a pokud si z nich berou příklad a zveřejní někde svá těla, může to vést minimálně k šikaně a zkažení si svého budoucího života (pracovního i rodinného).

2) Podpora nenávisti a zloby. 

  • Jak již i několikrát ve svých rozhovorech zmínil jednatel Tomáš Le Sy, tak je to hlavně show. S čímž nemám absolutní problém. Kde problém vidím, je jakým směrem se show vydává. 90% největší sledování mají zápasy, kde si bojovníci na tiskových konferencích aB4 The Clashsprostě nadávají a napadají se fyzicky. Za mě to vede hlavně k tomu a opět k normalizaci násilí. Které doprovází i další kauzy na internetu. Například nedávné údajnénapadení od zápasníka Mawara, který měl v této organizaci jeden kontroverzní zápas. 

3) Zesměšňování mentálně “zaostalých” lidí.

  • Nevím, jestli je toto správné označení, ale opět velkou sledovanost mají právě zápasy a aktivity kolem lidi, kteří jsou nenormální. Vzpomeňme si na 1. galavečer apolštářovou bitvu. Kde se utkali mezi sebou lidi, kteří za mě mají jiné problémy, než soupeřit v kleci. Proč si myslím, že je zde problém? Ať užKrilneboKolesonejsou rozhodně žádní svatoušci a tím, že jeden musí zaručeně vyhrát vede k tomu, že si jednoho z nich diváci oblíbí. Což opět u náctiletých vede k tomu, že budou chtít být “slavní” jako oni a začnou se chovat stejně. 

Rozhodně je toho mnohem více, určitě další z velkých přestřelů je od jiné organizace (RED FACE) byl nápad zařadit mezi své zápasy utkání s názvem “romové vs. ukrajinci” k čemuž naštěstí nedošlo. Také naštěstí nedošlo ve zmíněné organizaci k fackování, což je kapitola sama o sobě. 

Proč však tento článek píši a proč mi tyto organizace vadí? (a mohou vůbec za to?) 

Jak již bylo v úvodu napsáno jsem velmi, ale velmi amatérský boxer. V mládí jsem dlouhé roky dělal karate, se kterým jsem kvůli jinému sportu přestal. Před několika málo lety jsem začal chodit do posilovny, jejíž součástí je i “boxovací” místo, kde trénuje spoustu profesionálních bojovníků. 

Tím, žekarate a box je naprosto odlišný sport, zaplatil jsem si v posilovně trenéra, se kterým trénuji dodnes, aby mě naučil techniku, pravidla a mnohem víc. Box nedělám za účelem někdy v budoucnu zápasit na závodech, ale je to pro mě určitý způsob relaxu a trošku jiného pohybu, než je běh, jízda na kole a další. 

Poslední rok, co chodím stále do stejného gymu jsem začali pozorovat velký nárůst mladých kluků (odhadem 15 let) kteří chodí boxovat taky. “PARÁDA” Říkáte si? - né tak úplně. Valná většina těchto kluků přijde jednou a naposledy. Proč? Jejich hlavní cílem je se zavřít do “klece”, která je součástí boxovací části posilovny a mlátit se hlava nehlava. Tito kluci jsou v gymu poprvé a takneznají základní techniky.To, že neví jak dát ránu správně, tak aby si nezlomili ruce budiž. Horší je, ženevědí, jak se krýta tedynebezpečí úrazu je opravdu velké. Dokonce jsem i několikrát vidět, jak si kluci dali po “papuli” tak, že si jeden z toho sednul na zadek. 

Tím, že si nikdy nezaplatili trenéra, nešli na skupinovou lekci, možná ani nevědí, že by měli mít bandáže na ruce, helmu a hlavně také chrániče na zuby, vedou tyto neznalosti k častému zranění a následně demotivace dále trénovat.  Spoustu těchto věcí se dá však v posilovně půjčit a jsouzadarmo. Stačí si pouze koupit chrániče nazuby, pro zajímavost jsem pro vás našel srovnání cen chráničů na zubyzde, kde je viď že ty nejlevnější se dají sehnat do 200 kč (což zřejmě stačí). 

Jak z toho ven? 

Tím, že se jedná o nezletilé děti zpravidla, je asi největší apel na rodiče. Box a další bojové sporty jsou krásné. Je to férový sport, kde nejde o to někoho zmlátit, ale jde i o taktiku a chytrost, jak se uhýbat. Navíc to je sport, kde se opravdu zapotíte. Dá se tím krásně hubnout. Určitě neplatí, jak jsem si i já zpočátku myslel, že do gymů chodí zakomplexovaní lidi. Naopak. Vždycky když přijdu já nebo kdokoliv jiný, nový, začátečník a pod… tak jsou všichni velice vstřícní, poradí a pod..
Tedy pokud vidíte, že se děti dívají na bojové sporty, mluvte s nimi o tom. Zaplaťte jim soukromou lekci tréninku. (cena takové lekce je cca 800 Kč, což je levnější než nové zuby). Jděte klidně s nimi na první trénink, ať vidíte jak to funguje. Vysvětlete jim, že být v organizaci o kterých jsem psal výše je spíše o show a neměli by si z toho brát příklad. 

 

Dejte mi vědět do komentářů, co si i vy myslíte o těchto organizacích. Na jednu stranu je fajn, že děti nebudou sedět u počítačů, ale musí k tomu přijít i ta druhá  strana a vysvětlit, jak se v posilovnách mají tyto lidé chovat. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vašek Brynda | pátek 6.10.2023 15:57 | karma článku: 8,15 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Vašek Brynda

Lyžování v Itálii vs. v Česku - vyplatí se?

České podmínky poslední roky lyžování bohužel úplně nepřejí a zároveň se stále zvedají ceny skipasů. Možná proto spoustu lidí volí lyžařské prázdniny v zahraničí.

27.2.2024 v 12:02 | Karma: 13,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Cestování

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma: 23,11 | Přečteno: 481x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vašek Brynda

Thule Force XT XL černý Aeroskin - recenze

Znáte to, jedete s partou na hory nebo s rodinou na dovolenou a doma máte pouze osobní auta, kam se do kufru vejde maximálně kočárek či zavazadla a lyže a další delší potřeby se vám nikam nevejdou?

29.1.2024 v 11:51 | Karma: 7,68 | Přečteno: 138x | Diskuse| Hobby

Vašek Brynda

Nejkrásnější procházka na Berounsku?

V okolí Berouna žiji již dlouhá léta a nejen tím, že máme psa a chuť objevovat krásná místa jsme přišli na tuto “celodenní” procházku a tak nás nadchla, že jsem se o ní rozhodl napsat.

6.12.2023 v 12:30 | Karma: 12,15 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Vašek Brynda

Podruhé v Zambii - proč a vyplatí se navštívit?

Proč znovu a proč právě sem? Hlavním důvodem jsou pracovní cesty, které mě sem zavádějí. Strávím zde zhruba týden a obvykle si vyhradím jeden víkend na objevování této úchvatné země.

1.9.2023 v 15:09 | Karma: 15,25 | Přečteno: 327x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  19:01

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 18,32
  • Průměrná čtenost 352x
Sportovec, který si prodělal pár zranění a aktuálně si zamiloval horolezení a wakeboarding. Workoholik a posluchač politiky.

Seznam rubrik