Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejkrásnější procházka na Berounsku?

V okolí Berouna žiji již dlouhá léta a nejen tím, že máme psa a chuť objevovat krásná místa jsme přišli na tuto “celodenní” procházku a tak nás nadchla, že jsem se o ní rozhodl napsat. 

Kudy cesta vede a na co se můžete po cestě těšit? 

Celá cesta vám zabere něco okolo3 a půl hodiny čisté chůze, při kterénachodíte přibližně 14 kilometrů.A převýšení bude zhruba 280 metrů. Cesta je vhodná jak pro sportovce, ale především jako rodinný výlet s trošku většími dětmi. Jednak cesta je lemovaná naučnými cedulemi, ale hlavně po cestě navštívíte několik míst, které se dětem rozhodně budou líbit!

Shrnutí cesty:

  • délka cesty: 14 kilometrů,
  • časová náročnost:přibližně 5 hodin (3 hodiny čisté chůze),
  • profil: Nezpevněná cesta 
  • vhodné s kočárkem:NE
  • Cesta po silnice:NE
  • Možnost občerstvení:ANO
  • Okruh: NE
  • Vhodné v zimě:ANO

Tím, že se jedná o turistické značení a občas je cesta lehce nepřehledná, zanesl jsem ji do mapy. 

Popis cesty s jednotlivými úseky

Celá procházka/výlet začne v malém městečku Vráž. Tam buď na návsi nebo u hřbitova necháze auto a vydáte se na cestu požluté turistické značce.Hned za chvíli můžete sejít z cesty, protože značení zde není úplně nejlepší. Projistotu přidávám fotku, kde je zřejmé, kudy se vydat. 

Následovat bude sestup po pěšině právě do první lokalitySvatý Jan pod Skalou. Tato cesta je sice úzká, ale zase ty výhledy stojí určitě za to. Skoro celou tuto cestu budete mít výhled na skály v Svatém Jáně, přejdete několik mostků až přijdete na jedinou část celého výletu, kde půjdete po silnici. V celé obci je ale povolená třicítka a úsek necelý jeden kilometr je přehledný. 

Zachvíli se před vámi objeví hlavní dominanta Svatého Jána a tím jeKostel Narození sv. Jana Křtitele. Tím, že se jedná opravdu o dominantu, ke které se váže spousta pověr a legent, dovolím si napsat pár slov právě o tomto místě. Jedná se o výcuc informací a možností co v tomto místě vidět! 

Cesta do Svatého Jána

Kostel Narození sv. Jana Křtitele

Kostel postavený v roce1661 slavným architektem C. Luragem, jeraně barokní stavbamohutných rozměrů s bohatou vnitřní výzdobou. Hlavní oltář zdobí obraz „Zjevení sv. Jana Křtitele poustevníku Ivanovi“ z roku 1695, a nad ním se tyčívelký kříž, darovaný poutníky ze Starého města pražského. Mezi další vzácnosti patří mramorová křtitelnice z roku 1576 a náhrobek sv. Ivana s postříbřenou a pozlacenou schránkou s ostatky. Kostel nedávno prošel rozsáhlými opravami, včetně statického zajištění a obnovy stropních fresek. Na věži kostela je unikátní zvon z roku 1401 s nejstarším dochovaným staročeským nápisem. 

Nicméně toto pokud jdete s dětmi asi moc zajímat nebude, i když atmosféra je dechberoucí. Co je však může a bude zajímat je jeskyně popsaná níže. 

Svatý Ján

Jeskyně sv. Ivana

Vchod do jeskyněsv. Ivanase nachází v kostele. Jeskyně hostí portál starého renesančníhokostelíka Panny Marie, vytesaný ve skále původní krasové travertinové jeskyně. Uvnitř se nacházípamátky na pobyt sv. Ivana, včetně starých náhrobních kamenů opatů kláštera. Zadní část jeskyně sloužila jako krypta a legendy hovoří o jednom z nejstarších kamenných oltářů v Čechách. Z jeskyně vede zamřížované okénko ke studánce sv. Ivana, známé svou přirozenou travertinovou výzdobou a krápníky.

 

Studánka sv. Ivana

Studánka,, dnes s samostatným přístupem, je známá svým silně mineralizovaným pramenem. Pramen vytéká z několikaset metrového krasového podloží a je známý svou konstantní vydatností a teplotou. Voda, považovaná odpradávna zaléčivou, byla v minulosti stáčena do lahví pod názvem "IVANKA". I přes nestabilní složení vody v současnosti je pramen stále oblíbeným zdrojem pro návštěvníky a místní obyvatele, zejména v dobách sucha. Zapnutí pramene je pomocí “vypínače”. Okolí pramene, které prošlov roce 2017 úpravami spojenými s výstavbou měřící stanice ČHMÚ, je populárním místem pro odpočinek a občerstvení.

 

Studánka Svatý Ján

 

Tolik asi k památce této krásné oblasti, která je v posledních letech hojně navštěvovaná i horolezci. Pokud by Vás toto téma zajímalo, psal jsem o němzde

 

Pokud se podíváte na skálu za kostelem uvidíte dvě zajímavosti. První je “obří díra”, ke které se také váže legenda o čertovi, který vyletěl kostelem a narazil právě do skály, kde vytvořil tuto díru. Faktem je, že se jedná o vstup do jeskynního komplexu, který se táhne pod celým Berounskem. Do této jeskyně se jako turista nedostanete. Avšak je volně přístupná a to s horolezeckým vybavením. Nicméně nad skálou se tyčí kříž, ke kterému už se dostat můžete a pokud se budete držet našeho plánu, tak k němu i za chvíli dorazíte. Vydáte se tedy po červené turistické cestě (doleva na rozdvojení). Cestou budete míjetKapli Povýšení sv. Kříže(kde se podle legendy právě zjevil zmíněný poustevník) a další krásné výhledy do krajiny. Po dřevěných schodech se dostanete na rozcestí, kde se nejdříve dáte doprava a dojdete právě na tuto vyhlídku ke kříži. Výhled je zde kouzelný, ovšem pro malé děti může být i trošku nebezpečný. 

Po pokochání se vydejte zpět na rozcestí a teď ho přejdete rovně a vydáte se k hornickému skanzenu Solvayovy Doly. Toto bude právě ideální část pro větší děti, kde v okolí celého skanzenu uvidí všemožné stroje pro důlní činnost. Od dumprů, přes staré jeřáby až po důlní vozíky. 

V samotném skanzenu se nachází i “bufet”, kde si můžete dát například jako my párek v rohlíku nebo teplý čaj. Pokud máte čas navíc můžete udělat dětem radost a zaplatit jim jízdu na úzkokolejce po které jste přišli.  V létě mají otevřeno každý den. Mimo sezónu pouze o víkendu.

Druhá část výletu

Záměrně jsem tuto část oddělil, protože se bude jednat o více turistickou část. Po “vyblbnutí” ve skanzenu se vydáte do vesnice Hostim. Jedná se o malebnou vesničku, kde se nachází i krásná hospůdka, kde doporučujeme zajít na oběd.

 

Po dobití energie se vydáte na cestu do Srbska podel potoku Lodenice (známy také jako Kačák). Tento potom byl významný v historii, protože se na něm nacházelo spousty a spousty mlýnů. Které se dnes rekonstruují (o tom však v jiném výletě).

Na cestě se nachází opět několik lezeckých lokalit a u jedné si můžete dát opět malou sváču.Navíc v letním období si zde mohou děti zařádit i ve vodě. 

No a už jste skoro v cíli. PodélKačákuse dostanete až do jeho samotného místa, kde se vlévá do Berounky. Zde narazíte na cyklostezku a vydáte se po ní až do samotného Berouna. Cestou kromě několika občerstvovacích míst se můžete zastavit ulomu Alkazar,kde se nachází spouty tunelů a pokud jste trošičku odvážní, můžete nějaké z nich prozkoumat. 

Před samotným Berounek se na druhé straně řeky nachází i známe místo Tetín. Které kromě historických zmínek můžete znát z pověstí Praotce Čecha. (pokud byste chtěli Tetín navštívit doporučujeme tomu v případě dvoudenního pobytu věnovat následující den. Pokud čas nemáte, můžete tam dojet autobusem z Berouna). 

Cesta do S. Lomů

Samotný Beroun a zakončení výletu. 

Dostanete se až na konec cyklostezky. Zde je dobré, když půjdete asi 100 metrů po silnici a pod železničním mostem se dáte doprava a dojdete na pěšinu, která vás zavede až přímo do Berouna na Závodí. Na Závodí kromě krmení kachen a labutí můžete děti zabavit i na dětském hřišti. 

Pokud máte děti větší, nebo jste sami rovnou se vydejte přes most na náměstí. Zde celý výlet můžete krásně zakončit.K autu na Vráž se dostanete jednoduše a to pomocí autobusu, který tam jezdí každých 30 minut a to ze zastávky u Černého Koně.V Berouně je toho opravdu hodně k vidění. Pokud jste se rozhodli dát tomuto městu celý víkend, tak můžete výlet začít opačně a to tak, že dojedete autobusem právě na Vráž. Co se týče ubytování, tak v Berouně je spoustu možností. Od hotelů, přes apartmány a penziony. Pro informaci,zdemůžete najít poměrně velký výběr. 

Beroun

Co tedy dělat v Berouně po zbytek dne? 

Tím, že v podstatě v Berouně žijeme, máme zde navštíveno i řadu restaurací a hospůdek. Avšak od začátku. Odpoledne s dětmi můžete strávit i navelkém hřišti, které je spojeno s výběhem medvědů z pohádkyVojta, Kuba s Matějem(dnes je zde však bohužel už poslední medvěd). Toto kouzelné místo se nachází naMěstské hoře asi 15 minut od náměstí. Kromě toho můžete navštívit i místníaquaparknebo v létěmoderní koupaliště. Ani o sporty zde není nouze a město nabízí spoustu možností. V zimním období je na náměstí i kluziště na bruslení. Brusle si můžete zde vypůjčit.

Večer a trochu té romantiky

Tato část už bude spíše pro páry, nikoliv pro rodinné výlety. V Berouně je i dost velmi kvalitních restauračních zařízení a to odČeskéaž poOrientální kuchyni. Zde jsou naše tři oblíbené restaurace, které stojí za návštěvu. 

Sushi Jaki

Už podle názvu se jedná o Japonskou restauraci, kde dělají čerstvé sushi. Pokud byste, jako my, nebyli v Japonské kuchyni jako doma nabízí například sushi set pro dva. (cena se pohybuje okolo 900 Kč/oba). Mají venkovní i vnitřní posezení, nevýhoda je, že se zde nedá platit kartou,ale pouze hotově. 

Sushi set pro dva

 

Namastaey India Beroun

Jedná se o Indickou restauraci, kam se rádi vracíme. Kromě dobrého piva zde mají ale i velice dobré jídlo. Naše oblíbené je “máslové kuřecí maso”. Pouze malé upozornění. Jídla se podávají bez příloh. Nic méně příloha bohatě stačí prodvě osoby!

Indická restaurace Beroun

Blackdog Beroun

Toto je jediná restaurace bude potřebovat asi dobře vaši rezervaci. Jedná se o trošku Americký koncept, ale hlavně svůj bóm zažila po udělení ocenění Lukáše Hejlíka. Zde si zajdete asi hlavně na hamburger. Opět malé doporučení, hranolky jako příloha jsou zbytečné - ať už cenově, tak i vás hamburger opravdu zasytí. To si raději dejte potom dezert. 

BlackDogs

V Berouně a jeho okolí je toho opravdu hodně! Toto je však jeden z nejhezčích výletů. Pokud máte další, budu rád, když se o ně podělíte v komentářích!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vašek Brynda | středa 6.12.2023 12:30 | karma článku: 12,15 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Vašek Brynda

Lyžování v Itálii vs. v Česku - vyplatí se?

České podmínky poslední roky lyžování bohužel úplně nepřejí a zároveň se stále zvedají ceny skipasů. Možná proto spoustu lidí volí lyžařské prázdniny v zahraničí.

27.2.2024 v 12:02 | Karma: 13,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Cestování

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma: 23,11 | Přečteno: 480x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vašek Brynda

Thule Force XT XL černý Aeroskin - recenze

Znáte to, jedete s partou na hory nebo s rodinou na dovolenou a doma máte pouze osobní auta, kam se do kufru vejde maximálně kočárek či zavazadla a lyže a další delší potřeby se vám nikam nevejdou?

29.1.2024 v 11:51 | Karma: 7,68 | Přečteno: 138x | Diskuse| Hobby

Vašek Brynda

Proč mi vadí RED FACE a CLASH OF THE STAR? (pohled velmi hodně hobby boxera)

Kdo se v ČR zajímá ať už pasivně nebo aktivně alespoň trošku o bojové sporty, tak určitě zaznamenal čím dál tím populárnější organizaci CLASH OF THE STAR. Tento článek je subjektivní názor od kluka, který jako hobbík boxuje.

6.10.2023 v 15:57 | Karma: 8,15 | Přečteno: 254x | Diskuse

Vašek Brynda

Podruhé v Zambii - proč a vyplatí se navštívit?

Proč znovu a proč právě sem? Hlavním důvodem jsou pracovní cesty, které mě sem zavádějí. Strávím zde zhruba týden a obvykle si vyhradím jeden víkend na objevování této úchvatné země.

1.9.2023 v 15:09 | Karma: 15,25 | Přečteno: 327x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  19:55

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 6
  • Celková karma 18,32
  • Průměrná čtenost 352x
Sportovec, který si prodělal pár zranění a aktuálně si zamiloval horolezení a wakeboarding. Workoholik a posluchač politiky.

Seznam rubrik