W(elmi) C(eněná) literatura..

Žijeme si s rodinou dobře a občas ještě lépe v poměrně velkém bytě, kde v každém pokoji je jedna knihovnička a knížky porůznu leží i na volných plochách. Když jsme se sem až pod střechu přistěhovali, hrozili se stěhováci - čtyři ramenatí hoši s vyrýsovanými svaly - té spousty svazků. "Noste to sem," řekl jsem jim a ukázal rozmáchle na podlahu podlouhlé cimry, která má u nás hogo fogo název hala. Byla jich pak velká kupa těch knih a já penzista začátečník jsem jim celý listopad (nic zvláštního se jinak na Hané nedělo) přiděloval umístěnku v policích a skříních. Přitom jsem občas zalistoval nebo se i začetl a trávil tak příjemně nepříjemný čas podmračeného podzimu před dvanácti lety..

Od té doby si však naše knihy - máme zde v třetím patře demokracii - žijí volným životem a podpírají se navzájem hřbety, křehký lyrik vedle robustního epika, komplikovaný dramatik s pilným autorem literatury faktu. Samy si tu podle své chuti vytvářejí spřízněná bratrstva a literární skupiny a umělecké aliance. Už se nevracejí do přidělených pozic, rotují tu dnem i nocí (i tehdy se u nás občas čte). Setkávají se autoři, kteří se za živa nemuseli či se minuli třeba o dvě staletí. Teď leži vedle sebe nebo na sobě a předávají si myšlenky, emoce a nápady. Na přechodnou dobu mísí se s nimi i knížky z veřejné knihovny..

I náš pes má za svým brložkem knihovnu a v noci otřásá jejími dvířky, když se drbe packami. Rádi mu to dopřejeme - jeho láska k literatuře je hodně hlučná. Je to rozený polemik a literární kritik..

Poslední místnost, kterou knihy slavně dobyly a neopouštějí, je ta, kam chodí každý a moc se o tom ve slušné společnosti nemuví. Vede tam okno ze světlíku a na jeho parapetu tu v sevřené řadě postávají svazky..

Máme to tam pěkně seřazeno, samé dobré a osvědčené autory, brak se netrpí:

David Lodge, Hostující profesoři.

Helen Fieldingová, Deník Bridget Jonesové.

Jerome Klapka Jerome, Tři muži v člunu.

Terry Pratchett a jeho Úžasná zeměplocha.

Arthur Ransome, Vlaštovky a Amazonky.

Je mi záhadou, jak se tam dostali. Nemám vysvětlení, beru to jako fakt..

Skutečně lidová knihovna bez poplatku a s neomezenou půjčovní dobou..

Autor: Jan Vargulič | neděle 28.10.2012 8:33 | karma článku: 9,73 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16

Jan Vargulič

Četná pozorování

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51

Jan Vargulič

Registrovanej

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05

Jan Vargulič

Ach, léto

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05