Vozící taška značky Ferrari..

Jako rodina jsme poměrně  majetní a před místní honorací se nemusíme stydět. Máme totiž v komoře mezi krámy našeho miláčka - vozící tašku značky Ferrari. Poslední model. Typ off road i in road.

Spotřeba motoru je minimální - schroupám jednu dvě topinky, vyzunknu hrnek kafe a už s ženou i taškou startuji. Když tomu přišlápnutím podešví boty drobet pomůžeme, vleze se do úložného prostoru docela dost. Dva pytlíky brambor, šiška chleba, cihlička másla, pár rohlíků, rovné i zatočené nudle, sýr s děrami i bez a konec konců i ten WC papír obzvláště jemný. A navrch nějaký mls. Krokem trenovaného důchodce s vozící taškou před sebou nebo za sebou míjíme auta uvízlá v koloně či ta, jež hledají místo na zaparkování. Než je nervóza řidič nalezne, už jsme v nákupním středisku a ostošest (víc ne) utrácíme. Zaplatíme a u východu nás vesele vítají známí bezdomovci - v jedné ruce krabicové víno a druhou nataženou směrem k nám..

"Drobásky by nebyly, šéfe..?" 

"Počkejte si, pánové..Za námi jde milionář a rozhazuje bankovky.."

Hned vedle podnikatel začátečník z hromádky na kameni podává gratis noviny a tváří se, že je napsal, vytiskl a teď prodává se slevou..

"Tady, pane, přečtěte si, berte...je to pro vás..samá pravda..Ten Brusel nám dá ještě zabrat.....A na toho Barrosa pozor..s ním není sranda.."

Kývnutím hlavou poděkujeme a předstíráme negramotnost.. 

Domů odbočíme z ulice zkratkou vytahovacími vraty (máme dvojstopé vozidlo) přes dvůr. Býval to hrbolatý plácek s pištícími polodivokými kočkami a pobíhající paní Kočičkovou (tak jí říkala vnučka), jež jim chuděrám mlíčkem podstrojovala. Dnes je povrch vydlážděn (sem tam vyráží lebeda) s vyznačenými parkovacími sektory. Nad svými miláčky se tu sklánějí chlápci s panděrem a střídavě klábosí nebo se z dlouhé chvíle hádají o místa k stání.  Aut přibývá, jak se tu mění partaje a stěhují se sem mladší a movitější familie. Jedno auto pro kredit rodiny začíná být málo a hraničí to se sociálním statutem socky. 

 V průjezdu proklouzneme kolem audiny a pak jí zakličkujeme před kapotou. Strejda za volantem na nás zahrozí pěstí a dobrácky zatroubí. Je to náš dlouholetý příznivec. Skoro kamarád. Jenom to nedává moc najevo.

"Šmejdi..!" zařve a otře se předkem auta o naše Ferrari.. 

Přesto zdravím napravo i nalevo a mumlám cosi o počasí a o poměrech na burze i na politické scéně....

"Zdražujou, potvory, zdražujou, ale...nasdaq index drží....Kampak na nás s krizí. Na nás si nepřijdou..," navazuji kontakt s dědou, co o kus dál zápolí s metličkou u vrat garáže.. Má na nohou papuče.. S rozeplou přezkou..

"Brzy samým blahobytem zdechnem..," zachrčí cholerik a mávne koštětem směrem k nám.."A nešlapte mi tady. Jdite si na svý.."  Trpí fixní ideou, že těch pár metrů před garáží je jenom jeho..S bytem jsme kupovali i dvůr. Každý svůj kousek. Ale jak jej mám najít a jak uhájit!

"Už podepsal, dědoušku..," řeknu tajuplně.

"Kdo..?" huláká..   "Kterej blbec?"

Ukážu rukou nahoru. Hodně nahoru..Až skoro k nebi.. 

"Tak co, paní, bude milionek dva a budete v balíku..Nakoupíte hadříky a ještě se bohatě provdáte..," říkám vrásčité paní. Chce prodat kvartýr. Sama by to neutáhla, ale kupci k nám na dvůr  nechodí..Vzdychla.

Takových je tu víc..

U popelnic vysypává smetí dáma atletické postavy. Jde z ní strach. Vší silou přibouchne poklop. A ještě do něj praští kbelíkem. Vzteklá od rána..

"Synátor slušně zdraví..," pro jistotu a z dálky pochválím.."Šikovnej mládenec..Skály by mohl lámat..," pokračuji v lichocení..

Skály však neláme. Syn chlap jak hora se zapletl  s komunitou u nákupního centra a vodí si kámoše sem do baráku. Co chvíli nějaký sedí na schodech hlavu v dlaních a lahvinku vedle sebe. A nenabídne. 

Na schodišti se ve směru proti nám mihnou dva baleťáci. Bydlí  tu v podnájmu a dolů víceméně splachtí. Skoro je nevidím, jak jsou hubení..

S taškou pak drkotáme až do třetího patra. Abych jí odlehčil, brambory nesu v pytlíku na rameni. Tlačí mne, ale už je vidím na talíři i s klobásou, a tak vytrvám. Vrtěním ocáskem nás přivítá věčně hladový pes Ben. Uložíme Ferrari na nejlepší místo mezi památeční skříň po mamince a knihovnu se vzácnými tisky. Brambory vysypu do bedýnky.. 

Žena Milada hadříkem otře plátěnou kapotu, já čistívám klůckem kolečka. Tak to máme rozděleno, tak to u nás funguje..

Vyjdeme na balkon do dvora. Pod námi hloubka tří pater. Dlážky dole nevidíme, jen barevné skvrny aut tam, kde bývaly chryzantémy.

Doba je nesentimentální a voní benzínem.... 

 

    

Autor: Jan Vargulič | pátek 4.12.2009 14:53 | karma článku: 12,08 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16

Jan Vargulič

Četná pozorování

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51

Jan Vargulič

Registrovanej

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05

Jan Vargulič

Ach, léto

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05