Prostě - Prostějov..

Činím tak s železnou pravidelností už pěkných pár let. Vždy v úterý na přelomu května a června nasedám v metropoli Hané do zeleně vyvedené škodovečky parťáka z kurtů (předtím se nechám od něj nedobrovolně v mači na dva sety porazit) a oklikou - vůz má svá léta i své mouchy - se pomalu řítíme žírnou rovinou cotodá vesničkami, kde už dlouho neviděli pořádné auto a teď si ho chtějí honem omrknout. Muži, ženy i děti ve svátečním nadšeně vybíhají na zápraží a mávají, my jedeme dál. Naším cílem jsou - jak jinak - zase kurty..

Nalézají se poblíž železniční trati v nedalekém Prostějově, kdysi městě Jiřího Wolkera a textilu a teď spíše forhendů, bekhendů, lobů, smečů a samozřejmě i servisů, to vše  v prvotřídním provedení. Parťák se dává do řečí s každým, kdo se o nás v areálu jen otře. Někteří proto před ním prchají. On i tak pořád cosi drmolí, až ho lidi kolem napomínají, aby hráče nerušil. Já  skoro s nikým nemluvím a jen zírám a občas fotím. Údery duní o antuku a jsou poznamenány modernou přivezenou přímo z Paříže z Roland Garros borci, co tam byli předčasně vyřazeni.

Já mám svůj forhend i bekhend ještě z dob prezidentování Antonína Novotného. Už se pomalu loučil s úřadem, situace se pro něj komplikovala, když já si právě v červnu 1966 s tenisem něco začínal. Vznikl z toho hluboký, ale nerovnoprávný vztah mé absolutní závislosti. Režim Gustáva Husáka v dalších letech poznamenal mé údery četnými falšemi, ponejvíce nechtěnými, a pohyb po dvorci pro dobu normalizace tak typickými úhybnými manévry. Zápisník z té doby mám přeplněný výsledky. Dost jsem vyhrával, neboť jsem si dovedl vybrat soupeře. Po Sametovce už jsem stihl své chyby a nedostatky jenom zvýraznit. A nyní v poslední době mé míče, hrané s velkou vášní a malou silou, ve vzduchu spíše couvají a dopadají k čarám, ovšem z opačné strany, než by měly..

Přesto pořád ještě porůznu hledám inspiraci a věřím v zlepšení.

Ne ovšem svoje - těch druhých..

Prostě - Prostějov..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Vargulič | středa 8.6.2011 14:21 | karma článku: 8,60 | přečteno: 1335x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16

Jan Vargulič

Četná pozorování

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51

Jan Vargulič

Registrovanej

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05

Jan Vargulič

Ach, léto

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05