Kde čapí čápi?

Jedno z těch míst můžeme označit v hanácké metropoli docela přesně..U výpadovky z centra na krchov (po této cestě se vydáme jednou všichni), poblíž náměstí, nachází se populární Ušák, dům se zajímavě tvarovanou střechou, a hned za ním vyčnívá tovární komín a na něm je už léta čapí hnízdo..Od včerejška je zase obsazeno..

Hurá, řekli jsme si my, co tu poblíž bydlíme, už jsme byli skoro nervózní a hlavu stáčeli tím směrem..Až včera kdosi z baráku zahlédl v hnízdě na komíně jakýsi pohyb, jakýsi stín a sdělil to dál hlučnou poštou po schodech a po patrech..

Dnes ráno tam najednou stál čáp v plné kráse a rozhlížel se po snad známých místech..Pózoval, chvíli se zobákem vlevo a chvíli vpravo..

A my, zdejší obyvatelé i náhodní chodci, jdeme po chodníku, zvedneme hlavu a řekneme si, vše je v pořádku a věci se dějí správným směrem..Svět pořád ještě funguje a nejsou v něm jen odklony peněz, volební preference, demise a odposlechy..

Zaznamenám si to datum do diáře, kam píši významné události jako erupce sopky na Islandu, stoleté povodně, vítězství Petry Kvitové ve Wimbledonu..

Nastává nejlepší čas roku.

Rychle to uteče - duben, květen, červen, červenec a srpen..

Podle lidí znalých a přímo odborníků letí sem nejprve starší a zkušení samečci. (Být tedy čápem - byl bych to asi já. Necítil bych se na takovou roli. Popletl bych to a určitě zaletěl jinam.)

Samičky a mladší jedinci si po překonání Sahary dají pár dnů bene někde ve Středomoří.

Představuji si, že až přiletí sem, vynadají nejprve tomu starému borci za binec v hnízdě i za to, že neobsadil tentokrát něco noblesnějšího, přece jen Ušák a jeho okolí už je trošku z módy..

Konec jejich zdejšího pobytu nastává zpravidla 1. září.

Školáci jdou do školy a čápi letí zpět do Afriky někam až na jih za Saharu.

Já zůstávám..

Zůstávám, abych čekal, až se vrátí..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Vargulič | pátek 6.4.2012 14:13 | karma článku: 12,07 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16

Jan Vargulič

Četná pozorování

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51

Jan Vargulič

Registrovanej

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05

Jan Vargulič

Ach, léto

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05