Hádka jako způsob existence...

Dobu, v níž žijeme, charakterizují vzkypělé emoce. Pře se to, dohaduje všude kolem. Těžko se nachází, jak se dnes říkává, názorový koncenzus. Kdo jej umí sjednat, je vysoce ceněný. Po zásluze.

Nic nového pod starým sluncem, dalo by se říci. Máme své národní tradice a tohle se jen tak nezmění. První historicky doložená bratrská dvojice z našich dějin nevycházela spolu nejlépe, což je slabé označení pro zabití sourozence. Mladší Boleslav dal staršího bratra, jinak - vládnoucího knížete Václava, zabít pro odlišný názor na zahraniční politiku země. Možná i Cyril a Metoděj měli názorové diference, kudy na tu Velkou Moravu vlastně jít a kde se zastavit. V přemyslovském mýtu vystupuje dvojice sourozenců Chrudoš a Šťáhlav - ti dva se nepohodli o dědictví po otci.

V druhé polovině 19.století až do základů otřásal českou vlasteneckou společností spor o pravost rukopisných nálezů. Rozčísl národ na dva proti sobě ostře vymezené tábory, které si spílaly jednou do zrádců a jindy do lhářů.

Hádá se to všude kolem. Přeme se o velké věci i o banality. O pár jablek, co spadla přes plot, o místo ve frontě, o to, kdo má větší porci jídla, o úsměv té jedné, na kterou myslíme.

Doba pokročila. Jsou tu už i jiné dimenze sporů. Dva kamarádi tady od nás z české kotliny, kteří spolu jezdívali i na dovolené, se náhle rozešli ve zlém. Příčinou byla "maličkost" - váda o to, komu vlastně patří akcie za 600-700 milionů korun. V Rusku sešli se nedávno v chatě jednoho z nich dva milovníci literatury a pohádali se o to, co je z uměleckého hlediska hodnotnější, zda poezie, či próza. Zastánce prózy - sám i něco podobného sepisoval - už měl diskuse dost, zašel do kuchyně pro nůž (byl tu jako host) a pak bodl kamaráda a hostitele v jedné osobě. Těžce ho zranil. Jinde v Rusku vypukl spor o výklad díla filosofa Immaneula Kanta. Závěrečným argumentem disputace byl výstřel ze vzduchové pistole do těla jednoho z diskutérů.

A co já na zeměkouli plné sporů..?

Už se těším, až oschne na kurtech antuka a my, co spolu leta hrajeme debla, se pěkně a od plic pohádáme a rozhádáme o to, kam vlastně dopadl míček.

Do autu, či do rightu??

Střílet se nebudeme - máme nouzi o náhradníky.

A druhého dne zase spolu na kurt...

 

Autor: Jan Vargulič | pátek 7.2.2014 13:45 | karma článku: 5,90 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16

Jan Vargulič

Četná pozorování

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51

Jan Vargulič

Registrovanej

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05

Jan Vargulič

Ach, léto

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05