Zelená mamba a moudré učitelky z mateřinky

Mamba, která v minulém týdnu unikla z domu v pražských Hlubočepích, okořenila předvolební zpravodajství a podráždila sociální sítě.   

Zatímco odborníci se předháněli v odhadech předpokládaného chování nebezpečného hada, PR agentury i prostí jednotlivci vymýšleli vtipy. Pak celý příběh spláchla vlna volebních výsledků a na mambu se rychle zapomnělo, ale nedá mi to se k ní ještě jednou nevrátit.

S čerty nejsou žerty a podobné pravidlo platí i na hady, jak říká Kniha knih. Nebezpečný had, kvůli němuž policisté evakuovali obyvatele celého domu, mohl vypadat zábavně na monitorech počítačů, ale lidem z bezprostředního okolí jistě na klidu nepřidal.

Předpokládám, že někteří z nich uvažovali o dočasném stěhování. Odborníci jim jedním dechem říkali, že je mamba smrtelně jedovatá, a vzápětí je uklidňovali tím, že pravděpodobně neopustí dům a zaleze někam do stoupaček. Herpetolog Tomáš Bublík se dokonce nechal slyšet, že je had na devadesát procent mrtvý a lidem v okolí téměř žádné nebezpečí nehrozí.

Nebezpečný a vzhledem k podmínkám, jimž byl vystaven, jistě rozzlobený plaz byl nakonec nalezen dvě stě metrů od domu, v němž uštkl svou majitelku, jak ztuhle odpočívá na stromě. Evidentně nedbal mínění odborníků, zatoužil po slunci, svobodě a přirozeném prostředí. Metál si zaslouží paní, která hada na stromě identifikovala a přivolala policii. Pětku s vykřičníkem pak odborníci, kteří veřejnost lehkomyslně uklidňovali.

A ještě jednu cenu bych v příběhu mamby udělila. Řád za duchapřítomnost a prozíravost pro učitelky z nedaleké mateřské školy. Ty nedaly na prohlášení odborníků a dočasně zrušily pobyt dětí venku. Vzhledem k tomu, že zelená potvůrka mohla místo do zahrádkářské kolonie vyrazit na výlet do mateřinky a usadit se nad hlavou vašemu Adámkovi nebo Evičce, jistě uznáte, že to bylo velmi moudré rozhodnutí.

Psáno pro MF DNES, 10. 10. 2018 

Autor: Veronika Valíková Šubová | čtvrtek 11.10.2018 20:42 | karma článku: 36,64 | přečteno: 2947x