Svatý týden

Nejen o evangelijních událostech, které si připomínáme a které prožíváme každý rok znovu... Také o současnosti.

?Svatý týden začíná podle křesťanské tradice Květnou nedělí, dnem, kdy vjel Kristus na oslíku do Jeruzaléma, a končí Kristovým zmrtvýchvstáním neděli následující, na Boží hod velikonoční. Po Květné neděli následuje Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Veliký pátek a Bílá sobota. Letos byl svatý týden až symbolicky vydatný.

Na jeho počátku se roznesla zpráva, že známý britský filosof Roger Scruton,  autor Slovníku politického myšlení, ochránce komunistických disidentů a nositel medaile Za zásluhy od Václava Havla, musel kvůli svým názorům a výrokům vytrženým z kontextu opustit neplacené místo britského vládního poradce. Zřejmě má potvrdit  tezi G. K. Chestertona, že křesťanství je náboženstvím paradoxů.

V pondělí podle Markova evangelia vymetl Ježíš chrám od překupníků a jiné havěti a pronesl předpověď jeho pádu: „Nezůstane kámen na kameni, všechno bude rozmetáno“. Po šesté večer začal v Paříži hořet chrám Notre-Dame, naštěstí z něj něco zbylo. Nějakým zázrakem se oheň nedotkl oltáře a kříže. Na místě je jistě díkuvzdání, ale také zpřísnění ostrahy známých svatostánků. Jednou z křesťanských ctností, na nichž Evropa vyrostla, je totiž prozíravost.

Škaredá středa je dnem, kdy Jidáš zákoníkům zradil Ježíše za třiatřicet sříbrných. Tuto středu se ODS konečně zbavila předsedy školského výboru PS, Klause juniora. Za podpory ostatních poslanců ho z výboru odvolala a nahradila Karlem Krejzou. Pro odvolání Klause zřejmě hlasovali i lidé, kteří ho před dvěma týdny nepřímo podrželi. Čestnou výjimkou je členka ODS a bývalá učitelka Zuzana Majerová Zahradníková. I ona do evangelijních příběhů krásně zapadá.

Zelený čtvrtek patří poslední večeři i odpočinku v Getsemanské zahradě. A právě v tento den načapala newyorská policie v katedrále Sv. Patrika muže s patnácti litry benzinu, podpalovačem a plynovým zapalovačem. Prý si krátil cestu k autu, jemuž došlo palivo. Sv. Patrika, patrona Irska, symbolizuje zelená barva a jetelový list. Opět zvláštní náhoda.

Tuto glosu píšu na Veliký pátek, kdy byl Kristus souzen, odsouzen a ukřižován. Ti, kteří ho před týdnem vítali a volali „hosana“, ho najednou chtěli kamenovat a nechat zabít. Doufejme, že příděl zrad i pohrom je pro tento týden vyčerpán, k ukřižování dojde v symbolické rovině a vzkříšení nám přinese úlevu.

Přeji všem šťastné a požehnané Velikonoce.  

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | pátek 19.4.2019 18:24 | karma článku: 15,24 | přečteno: 443x