Slzy ze srdce

Původní romský muzikál APSA JILESTAR, neboli Slzy ze srdce, napsaly Jitka a Pavlína Matiovy spolu s Milanem Krokou a Romanem Zorbou Horváthem. A Pavlína Matiová ho nazkoušela s vybranými studenty Mezinárodní konzervatoře Praha.
Část plakátu

Muzikál jsem viděla minulý týden. Prý to byla derniéra, ale doufám, že alespoň jedno představení tahle parta ještě odehraje, abych na ně mohla pozvat přátele. Protože dlouho už jsem neviděla tak čistý divadelní tvar, ať už beru v potaz hereckou, hudební či výtvarnou složku představení.

Děj je současný – Charlotka se má vdávat za Michala, znají se dlouho, mají se rádi a všichni jim svatbu přejí. Jenže Charlotka nechce tradiční romskou svatbu. Místo kapely ze Slovenska, která hraje úžasné čardáše, trvá na dýdžejovi. Místo tradiční romské kuchyně objedná suši a jiné ohavnosti. A dokonce se chce obléknout do jakéhosi moderního modelu, sukně žádná, výstřih až do pasu. Okolí kroutí hlavou, ženich se zlobí, ale všechno Charlotce odpouští. Nedávno jí totiž zemřela maminka a Charlotka se z té ztráty ještě nevzpamatovala.

Proto tak zuřivě odmítá staré romské tradice, v nichž vyrostla, až nakonec rozzlobí i ženichova tatínka a dojde k sérii zmatků a nedorozumění. Charlotku trápí, že ji maminka ještě nenavštívila ve snu. Tátovi se ukázala, bráchovi se ukázala, ale ji, Charlotku, která má před sebou tak důležitou událost, maminka zanedbává. Teprve když se duch maminky zjeví a pomůže Charlotce vyznat se ve vlastní rozjitřené mysli, může proběhnout ta správná romská svatba – s plnými stoly tradičních jídel, čardášem a bílými šaty až na zem. Charlotka se šťastně a spokojeně vdává.

Zatímco dialogy probíhají v češtině, písně jsou zpívané v romštině. Nevadí, že nerozumíte slovům, významu porozumíte snadno, protože tryskají právě jako ty slzy ze srdce. Píseň opuštěné dcery, duety milenců či bratra a sestry, svatební veselí – to všechno má v sobě uměřeně namíchanou bolest, smutek i naději, přiměřenou dávku folklóru i špetku současných hudebních trendů. Přímo na jevišti hraje živá kapela a taneční čísla jsou správně barevně rozevlátá. Ten svatební čardáš jsem si chtěla zatančit se svatebčany, ale chyběl mi v hledišti tanečník. Příště ho vezmu s sebou a vytáhnu alespoň do uličky.

Podtrženo sečteno – muzikál APSA JILESTAR mě pobavil, potěšil i dojal. Pokud se ještě bude hrát, zajděte na něj. Nebudete litovat.

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 19.2.2023 20:05 | karma článku: 13,04 | přečteno: 326x