Oko, do duše okno

Měli jsme pod blogem vášnivou diskusi, zda je přípustné hodnotit politiky podle vzhledu. Můj oponent tvrdil, že je to povrchní a zaslepené, hodné pomatených důchodkyň, došlo dokonce na mazání. Já to považuji za legitimní přístup.

Abychom si rozuměli - nechci v politice vídat jen barbíny a hollywoodské krasavce. Nezajímají mě vypracované postavy a široká ramena, dlouhé nohy, ostře řezané rysy ani sexy účesy.

Zajímají mě politikovy oči.

Staré přísloví říká: Oko, do duše okno. Mám ráda oči spisovatelů, kteří neustále komunikují se svými čtenáři. Oči básníků a obzvlášť oči jednoho ostravského barda. Oči herců, jejichž filmy nestárnou. Oči moudrého lékaře, bez něhož bych neměla děti a možná ani mozek. I zranitelné oči svého manžela.

Thorton Wilder nechal v jedné povídce Devíti měst diskutovat své postavy o tom, co by jim nejvíce scházelo, kdyby přišli o zrak. Pohled do očí. Texty se dají číst prsty, obraz vám někdo popíše a pomůže vytvořit představu. Ale pohled do očí nic nenahradí.

Sama mám oko jedno a celý život se o ně bojím. O to raději pozoruji oči druhých. Co se v nich skrývá? Co na sebe prozrazují? Je v nich moudrost,  vtip a laskavost, nebo přetvářka a lež?

Nemám ráda oči studené, přezíravě přivřené, vypoulené jako kapr, kravské, těkavé a nestálé, nejisté, tvrdé, příliš sebejisté a pokrytecké.

Mám ráda oči laskavé, veselé, moudré, přátelské, empatické, vědoucí, klidné, mírné, zasmušilé až smutné.

Snesu i oči arogantní, sebestředné a namyšlené, pokud je v nich láska a vtip.

Spolu s hlasem (miluji měkký moravský přízvuk) a slovy, které politik vypouští do světa, jsou pro mě oči základní identifikační znamení. Nikdy jsem nevolila politika, jehož oči se mi nelíbily (platí i pro političky, ale ty já moc nekroužkuji). 

Klidně mi napište, že jsem povrchní a hloupá, že nemám mít volební právo a další roztomilosti. Já to unesu. Ale hlavně mi napište, podle čeho se řídíte vy. Už Karel Havlíček Borovský hlásal, že nemáme věřit stranickým proklamacím, ale sledovat, co konkrétní lidé dělají. A Karel Kryl to svým slavným výrokem o kontrole politiků potvrdil.

Předem děkuji za vlídnou a kultivovanou diskusi. Slibuji, že nebudu mazat a případné pitomosti zůstanou pro vaše oči nezakryté. 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | úterý 26.10.2021 10:30 | karma článku: 26,25 | přečteno: 661x