Nepřítel v této válce je kdo?

Nepřítel v této Válce se jmenuje Covid, nikoli Nouzový stav, Vláda či Babiš. Chci v příštích volbách volit takové politiky, kteří budou ochotni se ve stávající krizi domluvit na společném postupu. A vyzývám k tomu všechny voliče. 

Roztrhl se nám ve společnosti pytel se znalci ústavního práva. Já tady nechci rozebírat, zda je rozhodnutí vlády o pokračování nouzového stavu, o který požádali hejtmani, ústavní či neústavní krok. Studovala sem jen historii a literaturu, v paragrafech se nevyznám.

Co však vím, právní systémy jednotlivých zemí nejsou neměnné. I demokracie, které nás demokratickému vládnutí po staletí učily, procházely vývojem, bouřemi a krizemi a přijímaly různé dodatky či změny zvykového práva. Pusťte si film Nejtemnější hodina, uvidíte, jak se na základě všeobecné dohody vládní i opoziční strany tvořil Churchillův válečný kabinet, který měl mnohem větší pravomoci než standardní vláda. Jistě, poslanci se místo dohody mohli půl roku obviňovat se, kdo komu zavraždil babičku, ale Hitler by zatím obsadil nejen Evropu, i Británii.

Právo je minimum morálky. Co je v tuto chvíli, kdy se pandemie nadechuje ke další vlně a nikdo netuší, kdy a kde jaká mutace udeří, morální? Hádat se, osočovat jeden druhého, oslabovat a tříštit sílu a odhodlání unavených lidí a otevřít tak viru cestu? Nebo se snažit najít společnou řeč s partají, kterou volila jiná část národa, a přispět k vítězství?

Padlo tu mnoho slov o tom, kdo je komu odpovědný. Ano, vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně, která může nouzový stav zrušit. Ať to opozice udělá - a vysvětlí své počínání vlastním hejtmanům. Poslanci také mohou vyvolat hlasování o nedůvěře. V situaci, kdy Ústavní soud zpochybnil volební zákon osm měsíců před volbami a Sněmovnu čekají složitá jednání o volebním systému je přímo žádoucí do toho zmatku ještě přilít trochu oleje, aby to pořádně bouchlo! Zdravotníci na pokraji kolapsu, úřednická vláda, mečící politici bez korýtek i s korýtky na tiskovkách, stále frustrovanější lidí v ulicích pod palbou nejrůznějších mesiášů, šílenců a revolucionářů - to nás může potkat, pokud se politici včetně ústavních soudců nezačnou chovat příčetně.

Ano, vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně. Ale poslanci jsou odpovědní svým voličům, mezi nimiž mají své místo i hejtmani, kteří také nesou svůj díl odpovědnosti. Někteří z nich prosili své poslance, aby nouzový stav podpořili. Teď z nich mnozí dělají dalšího veřejného nepřítele. A já to považuji za nemorální.

Jako volič mohu udělat jediné. Odsoudit politické proklamace, osobní útoky, udělování lekcí komukoli a hledání univerzálního viníka. Ignorovat politické hysterky, ideology a fanatiky. Preferovat činy, které uleví přepracovaným zdravotníkům a dají naději lidem z ohrožených skupin, že tuhle hrůzu přežijí.

Prohlašuji, že v příštích volbách do Poslanecké sněmovny budu volit jen takovou stranu či strany, jejichž lídři budou ochotní a schopní domluvit se na společném postupu v této válečné době. 

To je totiž moje voličské právo. Howgh.

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | úterý 16.2.2021 15:03 | karma článku: 31,27 | přečteno: 1044x