Neposlušný ministr stále neodchází

O odchodu Roberta Plagy z funkce ministra školství se hovoří zhruba každého půl roku, přesto stále nebyl vyměněn. Část veřejnosti, učitelů a akademiků ho proklíná, část si jeho práce váží. 

Občas se objeví zprávy o jeho neshodách s premiérem. Nově se mu ministr školství postavil v otázce úředních maturit, které Andrej Babiš prosazuje.

V úterý dostala média od zaručeného zdroje informaci, že bude následující den ministr školství odvolán. Na sítích se objevila hláška z twitterového účtu údajně nové ministryně školství Martiny Přenosilové a vyvolala menší bouři. Kdo účet založil a status napsal, je zatím záhadou. Nicméně Plaga po rozhovoru s premiérem ve funkci zůstává. Prozatímně, nebo až do konce Babišovy vlády?

Plaga několikrát doporučil učitelům používat v distanční výuce slovní hodnocení místo klasických známek, což se ne všude setkalo s vlídným přijetím. On sám by zřejmě dostal jedničky s fouskem i kule, podle toho, kdo by ho hodnotil. Získal si část středoškolských učitelů i akademiků tím, že zkrotil všemocný Cermat, zredukoval státní maturity a pokouší se otevřít cestu do škol odborníkům nepedagogům. Mnozí učitelé ze základních škol spolu se zástupci pedagogických fakult mu tento krok naopak vytýkají.

Část kantorů se také postavila proti revizi rámcového vzdělávacího programu, v němž byly navýšeny hodiny informatiky na úkor výchov, dějepisu a fyziky. Učitelky z mateřinek ho zprvu chválily za to, že zbrzdil povinné přijímání dvouletých dětí do školek, v době pandemie však mnohé žehraly na to, že neočkované stojí v první linii. I názory učitelů na zavřené školy se různí, ti mladí a zdraví z nižších ročníků se chtějí co nejdříve vrátit, ti starší jsou za distanční výuku vděční.

Velké slovo v médiích mají odborníci z ušlechtilých organizací, kteří nikdy neučili, ale často paušálně hodnotí kondici českého školství. I kvůli jejich vlivu se učitelé zčásti uměle rozdělují do dvou nesmiřitelných skupin, a pokud jedna současného ministra chválí, protože s ní MŠMT komunikuje, druhá ho proklíná, protože se cítí opomíjena. Pak jsou tu rodiče, kteří už rok nedobrovolně zastávají funkci pedagogických asistentů a v některých případech dělají práci za učitele. A část maturantů, kteří doufají, že si vymohou úřední lejstro místo didaktických testů a značně okleštěných školních maturit.

Plaga v úterý ve vládě prosadil svůj plán, který od zítřka vrátí do škol nižší ročníky v rotačním režimu a do školek předškoláky. Setrvale odmítá i premiérův nepříliš šťastný návrh úředních maturit, který by některé studenty zbavil posledních zbytků motivace k učení. Evidentně ví, že na podobný krok je v případě zhoršení situace vždycky času dost.

Zatím Plaga zůstává, což je pro české školství spíš lepší zpráva, protože se v resortu orientuje oproti svým předchůdcům velmi slušně. Pokud zlepší i komunikaci s částí učitelů, které doposud poněkud opomíjel, mohl by se dočkat i dobré známky na konečném vysvědčení.

Psáno pro MF Dnes, 9. 4. 2021

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 11.4.2021 10:56 | karma článku: 14,46 | přečteno: 444x