Nekrmte ty bestie!

Pod posledním blogem Ivany Dianové probíhá vášnivá diskuse - o diskusi. Internetové. Článek se zmiňuje o neetických výpadech jistých diskutérů, kteří opakovaně provokují, pomlouvají a uráží některé blogery. Je adresovaný vrchnímu adminovi, panu Dvořákovi - ten také v diskusi odpovídá.

Měla jsem někdy v září loňského roku podobný problém. Pan Černý (Vladan), pan Smutný (Michal nebo František?), pan Kovanda a další dobráci mi pod články psali příspěvky, které hraničily s internetovou šikanou a stalkingem. Ostatní účastníci diskusí se k nim často radostně přidávali, aniž si uvědomovali, že mohou reálně ublížit.

Diskutéři napadali mou odbornost, mé vyznání, záměrně zdůrazňovali jisté aspekty naší rodinné situace (moje nejmladší sestra se v dubnu loňského roku provdala za otce mých dětí, což jí přeji - jen jsem jí nepřála ty děti, protože jsem odpovědná za jejich výchovu a zdraví.) Napsala jsem několik článků, ve kterých jsem své "rodině" dala jasně a zřetelně najevo, že se budu bránit a své děti ochráním. Soud je naštěstí za námi a já panu Boháčkovi mailem ráda odpovím na jakoukoli otázku, která se týká naší "rodiny". A Paní Medkové pošlu rozvrh, aby mi věřila, že v 10 15 končí na naší škole velká přestávka a já nepíšu do diskuse během výkladu Kytice. Paní Peldové za její vtipné připomínky o tom, že bych se měla zavřít v kabinetě a nevylézat, nepošlu nic. Tož asi tak. 

Ani postoj blogerů k urážkám diskutérů nebyl (a není) jednoznačný. Vytvářely (a vytvářejí) se skupinky, které jednoho blogera nevybíravě napadají a druhému lezou do řiti. A blogeři adoraci radostně přijímají. Třeba paní Solanová ráda pod svými blogy žvatlala právě s diskutéry, kteří zjevně uráželi jiné blogery - jednou mě tak vyprovokovala k veselému tanečnímu maratonu pod neškodným článkem o staré fence - kankán a quickstep jsem si opravdu užila (a myslela přitom na svou starou fenku).

Pak se ovšem pod blogem objevila poznámka, která mě skutečně vyděsila. Pan Banga ji smazal a pan Dvořák (myslím?) mi tehdy napsal, že prostor pod blogem je v mé správě - mohu ho otevřít nebo zavřít. Poradila jsem se s lidmi, na jejichž názoru mi záleží a již byli právě diskusí ohroženi, a veřejný prostor pod blogem zavřela. Od té doby mě sice admini důsledně nedávají na výběr a klesla mi karma, ale mám klid. 

Přestala jsem na blog věšet povídky (diskutéři často zaměňovali fikci za realitu) a používám blog jako pracovní nástroj. Přišla jsem zřejmě o virtuální přátelství některých kolegů, ale příliš mě to netrápí. Kdo se mnou chce komunikovat, může mi poslat mail.

Diskuse pod blogy nejsou problémem jen na iDNES. Zavírají je i velká média ve světě, protože se v nich vybíjejí frustrovaní a zoufalí jedinci, kteří si z napadání autorů, nadávek, pomluv, šikany a stalkingu udělali svého koníčka. Je to jako s bulvárem - Kdo s čím zachází, s tím také schází.

Proto souhlasím s příspěvkem pana Dvořáka pod blogem paní Dianové a opakuji - NEKRMTE TY BESTIE!

Nenabádám všechny blogery k tomu, aby zavřeli diskuse pod svými články. Pouze bych se přimlouvala za to, aby ctili jistou základní etiku. A pokud vidí, že jeden diskutér hrubě a podprahově uráží jiného blogera, měli by mu to dát důrazně najevo .

Děkuji vám za pozornost.

 

PS: Omluva za hrubku :).

  

 

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | čtvrtek 1.5.2014 9:49 | karma článku: 23,05 | přečteno: 943x