NE! plošné střídavce - ústavní soudci asi nečetli Grimmy a Medeiu

Ústavní soud upřednostnil střídavou péči před jinými formami porozvodové péče o děti. Pokud tedy matka nebude se střídavkou souhlasit, bude muset dokazovat, že otec je nezpůsobilý se o děti starat. To ještě více rozbouří už tak dost divoké pře o děti. Ty ovšem nebudou vítězi. Na tomto rozhodnutí vydělají především právníci.

ttp://zpravy.idnes.cz/stridava-pece-rozvod-ustavni-soud-d5m-/domaci.aspxc=A140605_140417_domaci_hv

A zde je deset důvodů, proč s rozhodnutím Ústavního soudu NESOUHLASÍM:

1. Okamžitě se zvedne vlna žádostí o střídavou péči. Podají ji i otcové, kteří měli doposud pochybnosti či etické zábrany.

2. Děti, které se již vyrovnaly s traumatem rozvodu a zvykly si na péči jenoho rodiče, budou znovu volány na sociálku, případně k soudům. Relativně stabilní prostředí bude rozkolísáno.

3. Otcové, kteří mají vyšší životní standard, ale nechtějí platit vysoké alimenty, budou mít v ruce zbraň. Chudší matky samoživitelky se ocitnou v bezvýchodné situaci a budou propadat beznaději. Raději nechci vyslovit, k jakým řešením je to bude svádět.

4. Matky, které mají důvody zabránit otcům ve střídavé péči, ale nechtějí je ventilovat (jedná se třeba o těžko dokazatelné psychické či fyzické týrání, alkoholismus, opakované nevěry atd.), aby nenarušily vztah otců a dětí, budou mít těžké dilema. Zachovají-li se eticky vůči otci, bude jim vnucena střídavka. Otevřou-li otcovy prohřešky, mohou narušit vztah dětí k otci.

5. Totéž samozřejmě platí i pro druhou stranu. Pokud otcové začnou houfně s pomocí právníků dokazovat, že jsou matky nezpůsobilé nebo méně způsobilé k výchově dětí (hysterie, duševní labilita, neřádná péče o domácnost či děti, nižší plat), bude situace dětí ještě ohrožena nejistotou a zoufalstvím matek, které se budou bránit.  (Varováním by pro nás měla být báje o Medeie, která v podobné situaci raději zabila své děti.)

6. Ústavní soud se zaštiťuje právem dětí na oba rodiče, respektive jeho zájmy a potřebami. Dítě samozřejmě potřebuje oba rodiče, ale ta potřeba nemůže být členěna kvantitativně. Otec v naší kulturní tradici zastával především roli duchovního vůdce, který ukazuje dítětí cíle a směr cesty. Matka zajišťovala denní provoz. Jak může dítětí ukazovat cíle a směr cesty otec, který se s matkou tvrdošíjně pere o její kompetence a honí ji po sociálkách, místo aby využíval času s dětmi ke smysluplné činnosti? Domnívám se, že plošná střídavá péče tuto základní roli otců ještě nalomí a znehodnotí. 

7. Školní docházka. Střídání domácností školnímu prospěchu opravdu neprospívá, to mohu potvrdit jako matka, která prošla společnou péčí, i jako učitelka. Děti potřebují k učení jedno stabilní prostředí (stejně jako ho dospělí lidé potřebují k práci.) Střídavou péči s dvěma školami pak považuji za naprostý omyl.

8. Nemoci. Pokud je dítě nemocné, nemělo by střídat prostředí ani lékaře. Jak budou rodiče řešit paragrafy a informace o léčbě či rekonvalescenci, pokud spolu nebudou komunikovat (a vleklé spory o střídavku ke komunikaci nepřispějí). Drobný dotaz: Kolik otců, kteří mají v plánu žádat o střídavou péči, někdy odvšivovalo potomka, potažmo celou domácnost? Podotýkám, že vši jsou velký problém ve školách,  jedno odvšivení většinou nestačí. My jsme absolvovali asi pětadvacet koleček (mj. i díky společné péči) - šampon, vytahování hnid, vyvařování a praní celého bytu. Lahůdka.

9. Noví partneři. Nemám v ruce statistiky, ale domnívám se, že nové partnerky otců budou častěji toužit po vlastním pomkovi. Partneři matek bývají v tomto směru "saturovanější". Každopádně, nevlastní matka se obecně snáší hůře než nevlastní otec (jistě jsou čestné výjimky, ale příběhy v tomto směru mluví jasnou řečí). Rozhodnutí ÚS vytvoří mnoho potenciálních zdrojů napětí mezi mladými partnerkami otců a dětmi svěřenými do střídavé péče. Když to přeženu - přečtěte si Sněhurku, Popelku nebo Perníkovou chaloupku.

10. Suma sumárum - myslím si, že plošně stanovovaná střídavá péče přinese více škody než užitku. Ještě více rozkolísá úctu k tradičním hodnotám a nahlodá mezilidské vztahy, obecně naruší bazální jistotu matek a jejich touhu přivádět na svět děti nebo se o ně dělit se svými partnery (představa, že porodím dítě a mám padesátiprocentní šanci ho vychovávvat ve střídavce, je opravdu motivující). Bohatí otcové budou mít v ruce bič na neposlušné matky. Tam, kde se dříve nabízela rozumná dohoda, přijdou ke slovu právníci.

A děti? Jak to nakonec prospěje jim?

Ústavní soud vypustil z láhve ošklivého a zlého džina. Důsledky tohoto rozhodnutí dopadnou na nás na všechny.

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | sobota 7.6.2014 19:41 | karma článku: 42,38 | přečteno: 8299x