Maturity 2021 se vracejí zpět do škol

Na podzim byla přijata maturitní novela, která upravuje státní zkoušku. Tomu odpovídají i změny, které se dotknou letošních maturit. Vysvědčení rozhodně neznehodnotí.

O maturitách 2021 je rozhodnuto. Didaktické testy zůstanou, bude navýšen časový limit a přidán druhý jarní termín. V profilové části odpadne povinnost psát maturitní slohy a ředitelé dostanou při organizaci ústních a odborných zkoušek volnější ruku.  Protáhnou se i termíny zkoušek.

Už podruhé budou vypuštěny slohy a z mediálních debat se valí apokalypsa: klesá úroveň vzdělání, maturitní vysvědčení ztrácí cenu a národ pozítří zhloupne. Kdo model zkoušky nezná, lehce se nachytá. Proto projděme jednotlivé části maturit, změny uzákoněné na podzim i ty covidové.

Společná část maturitní zkoušky

Od podzimu 2020 patří do státem garantované části maturit pouze didaktické testy. Čeština je povinná, student si vybírá mezi cizím jazykem a matematikou. K testu z obou jazyků se pojí ještě dvě části, ústní zkoušení a sloh, které byly přesunuty do kompetencí škol.

Občas znalci tvrdí, že testy jsou triviální, zvládnou je osmáci s prstem v nose, navíc se neznámkují. Zkuste si je, s hodinkami. (maturita.cermat.cz.) A poctivě si zapište procenta úspěšnosti. Z češtiny v posledních letech propadalo na jaře 10 % studentů, loni 14 %, angličtina v květnu vyřadila 4,9 %, němčina 26,5 % a matematika 17,5 % těch, kteří předměty zvolili. Po zrušení dvojí úrovně maturit Cermat zvyšoval obtížnost testů z češtiny, i díky kritice odborné veřejnosti došlo k proměně jejich obsahu směrem k praktickému jazyku a porozumění textu. Můžeme diskutovat o formě testování, která je finančně i logisticky náročná a kterou možná nahradí online verze. Můžeme testy přejmenovat. Ale v současné podobě představují přiměřené minimum, které by stát měl vyžadovat.  

Letošní maturanty čekají úlevy. Na testy budou mít více času, k prvnímu termínu přibude druhý v červnu, pro studenty zapojené do péče o nemocné a ty v květnové karanténě. Současně ministr slíbil zpětně validovat úlohy, u nichž vznikne oprávněné podezření, že spadají do neprobrané látky posledního ročníku.  

Profilová maturita

Sem patří profilové předměty každé školy a nově i slohové práce a ústní zkoušení z jazyků. Slohy letos nebudou povinné, což může mrzet gymnázia, která se po desetiletí krátkých formálních útvarů těšila na propracované eseje a povídky. Nic však nebrání češtinářům, aby sloh zadali online, při dobře zvoleném tématu a vymezení času získají originální texty. Věřím, že v distanční výuce píšou slohy i studenti na odborných školách. Pokud ne, lze to kdykoli napravit, esejí o četbě není nikdy dost.

Ředitelé škol dostanou volnější ruku při organizaci zbylé profilové maturity, aby mohli upřednostnit zejména odborné předměty, i termíny zkoušek budou protaženy až do 25. 6., v případě praktických zkoušek do 27. 8., což jistě vyvolá vášně kvůli prázdninové výuce.

Formu ústní zkoušky z jazyků určuje maturitní novela. Jazykáři mají nově pracovat s monotematickými okruhy, což někteří kritizují i kvůli změnám v nevhodné době. Češtinářům zůstaly rozhovory o jednotlivých knihách a školní seznamy četby, ačkoli mnozí by uvítali možnost širších žánrových či tematických okruhů, v první fázi alespoň rozvolnění „povinné školní četby“. Ministerstvo školství si problémy zřejmě uvědomuje, protože podle slov své tiskové mluvčí Anety Lednové zveřejnilo 29. 1. 2021 opatření, v němž je popsána i možnost úprav ústní zkoušky z cizího jazyka či seznamu literárních děl ke zkoušce z češtiny.

Maturity se i v době covidové vracejí do škol, které je mohou v mezích možností přizpůsobit potřebám absolventů. A konkurenci potřebují naši učitelé i ředitelé do budoucna jako sůl. 

 

Psáno pro MF Dnes, 30. 1. 2021

  

Autor: Veronika Valíková Šubová | pondělí 1.2.2021 10:29 | karma článku: 15,95 | přečteno: 2256x