Kytice - taháky k maturitě

Kytici považuji za klenot. Vybroušený diamant. Žádné slovo tam není zbytečné, každý motiv přesně zapadá do soukolí těch děsivě přísných příběhů. Jako první jsem samozřejmě četla Svatební košile. Ne že bych si z nich vzala to správné ponaučení...

Ukázka

„Moc, má panenko, moc se ptáš,

jen honem pojď – však uhlídáš.

Jen honem pojď – čas nečeká,

a cesta naše daleká.

Co máš, má milá, v pravici?“

„Nesu si knížky modlicí.“

„Zahoď je pryč! To modlení

je těžší nežli kamení!

Zahoď je pryč, ať lehce jdeš,

jestli mi postačiti chceš.“

Knížky jí vzal a zahodil,

a byli skokem deset mil.

Co je Kytice?

Sbírka třinácti balad.

Definice balady

Balada je lyricko-epická báseň s pochmurným dějem a většinou špatným koncem. Erbenovy balady jsou ovlivněny mýty, vystupují v nich nadpřirozené bytosti, některé mají blízko k hororu.

Ukázka – báseň Svatební košile

 Dívka se modlí k Panně Marii: „Milého z ciziny mi vrať, aneb můj život náhle zkrať!“ Z křesťanského hlediska je to považováno za rouhání (člověk nemůže klást Bohu ultimáta). Trest přijde okamžitě – milý odvádí hříšnici s sebou. Psi vyjí, temná noc hrozí, dívka ztrácí pud sebezáchovy, což je zřejmě následkem jejího prohřešku. A odhazuje vše, co ji může chránit: modlitby, růženec, křížek. Někdy jsou Svatební košile vykládány jako varování před špatným sňatkem. Všimněte si hororových motivů a trojího opakování, které slouží k vystupňování děje (podobnou stavbu má Zlatý kolovrat).

Erbenův jazyk a stavba balad

Jasný, prostý, vybroušený. Erben upravoval Kytici třicet let. V ukázce najdete rým sdružený, v jiných baladách i rým střídavý či obkročný. Není tu mnoho obrazných výrazů (přirovnání „těžší nežli kamení.“) Balady mají pevný řád, nefunguje tu náhoda, motivy se opakují a logicky vedou k vyústění.

Tematická struktura Kytice

Je tu několik základních témat: problém viny a trestu (Svatební košile, Vodník, Polednice, Záhořovo lože…), vztah matky a dítěte (Kytice, Poklad, Polednice, Vodník, Dceřina kletba…), střet reality a nadpřirozeného-může být vykládán jako sugesce (Polednice) či obraz špatného kroku(Vodník, Svatební košile). Můžete zmínit Erbenovu přísnou spravedlnost: matka v Pokladu dítě najde, Matka v Polednici ho usmrtí (zavolala na dítě temnou sílu). Vhodná k diskusi je i Dceřina kletba (matky vražednice a odpovědnost rodičů) či Štědrý den (odhalování budoucnosti).

Literárněhistorický a tematický kontext

Erben byl zakotven v klasicismu (pevný mravní řád), mýty a nadpřirozené bytosti patří k romantismu. Zlatý kolovrat si vypůjčil od Němcové, některé motivy od jiných romantiků (Goethe: Král duchů). A tematický kontext: od Dceřiny kletby se dostanete k Viktorce, Markétce či Irvingovým Pravidlům moštárny. Před špatným partnerem varuje Austenová, Dostojevskij i Nabokov v Lolitě. A téma odpovědnosti rodičů najdete v Anně Karenině i Almodóvarově filmu Vše o mé matce.

 

Psáno pro MF Dnes a (nejen mé) studenty

Autor: Veronika Valíková Šubová | sobota 8.3.2014 22:07 | karma článku: 18,63 | přečteno: 1411x