Jasná stanoviska

Jestli mě něco v poslední době zarazilo a vyděsilo, je to formulace "jasná stanoviska". Také vás z ní mrazí? Už nebude místo pro váhavé, pomýlené, nerozhodné, pochybující a nepřizpůsobivé! Přichází doba jasných stanovisek a gest!

Snad že mi v uších zní verše z Krylovy Demokracie: "Dali nám nové postroje a ač nás chomout pálí/ Zaujímáme postoje místo abychom stáli", snad že si ještě živě vybavuji komunistické učebnice historie a literatury a totalitní média, v nichž byla vždy zdůrazňována jasná stanoviska dělnické třídy, Strany a všech pokrokových občanů, z výzvy: "Zaujměte jasná stanoviska," se mi dělá fyzicky nevolno.

Mám problém přizpůsobit se nelogickým změnám a nesmyslům a dělám si zásadně na vše vlastní názor, maximálně požádám o radu některého ze tří Moraváků, které miluji. Ani jeden z nich po mě nikdy nechtěl jasné stanovisko k jakémukoli problému, s výjimkou svatebního ano. Vždycky stačilo, že přemýšlím, hledám a pochybuji.

Teď ovšem přichází ta doba jasných stanovisek, která jsou požadována po kdekom, a já nevím, jak se s tím vyrovnám. Budu schopna zaujmout jasné stanovisko ke každé otázce, která mi bude položena? Nebo budou vyžadována jasná stanoviska jen k určitému okruhu problémů? Co když bude jasné stanovisko jeden den aktuální a druhý den už mimo mísu a nahradí ho jiné správné jasné stanovisko? Zvládnu sledovat aktuálnost a vývoj všech jasných stanovisek? Bude na to na netu nějaká přehledná tabulka, která mi pomůže se zorientovat - tohle jasné stanovisko už dnes není jasné ani stanovisko, dnes už platí jiné jasné stanovisko, jehož jasnost i platnost budeme o půlnoci aktualizovat.

Nedivte se mi, že mám obavy. Tolik lidí už zastávalo jasná stanoviska a skončili na šibenici nebo alespoň v příkopě. 

Nechme si svá jasná stanoviska pro důležité případy jako je svatba, obrana přítele, respektive jeho cti, či rozhodnutí, zda mám či nemám zaujmout jasné stanovisko, které mně osobně jasné není.

K životu nám totiž stačí biblické: ano ano - ne ne.

Bud nám na světě líp.

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | úterý 22.3.2022 1:51 | karma článku: 35,56 | přečteno: 1095x