Jak se zbavit předsedy školského výboru

Glosa ze včerejší MF DNES. Už víme, že Václav Klaus junior prozatím zůstává v čele školského výboru, přesto sem toto malé zamyšlení vložím. Akce nekončí, pokračování se chystá. Příště bude zřejmě problém řešit celá sněmovna.

Václav Klaus mladší byl vyloučen z ODS, strana ho nyní chce zbavit i funkce předsedy sněmovního školského výboru. Rebel ovšem odmítá odstoupit. Několik členů výboru podalo návrh na volbu nového předsedy, Martina Baxy, měla by proběhnout 3. dubna. Zda plzeňský primátor Klause vystřídá, zaleží nyní na každém ze čtyřiadvaceti členů školského výboru. Hlasování je tajné.

České školství není v kondici i díky zákonům a reformám posledních let. Pravice kdysi přepustila resort Věcem veřejným a zaťatému ministru Dobešovi, který rozjel nedomyšlený model státních maturit, levice vystřídala ministrů několik a utáhla šrouby tak silně, že učitelé sotva dýchají.

Nejvýrazněji se na centralizaci, unifikaci a byrokratizaci systému podílela Kateřina Valachová, mnoho zákonů přijatých za jejího působení odporovalo praktickým zkušenostem i zdravému rozumu.

Kaus junior získal ve volbách mnoho učitelských hlasů pro ODS i proto, že dokázal narůstající problémy škol jasně pojmenovat. A jako předseda školského výboru i konkrétně jednal. Inicioval novelu, která zrušila povinnost přijímat dvouleté děti do školek. Vystoupil proti změně regionálního financování. Jasně a zřetelně se postavil k problémům plošné inkluze, byrokratizaci a ideologizaci českého školství. Podpořil návrh na redukci státní maturity pouze na didaktické testy.

Svým přímočarým jazykem si vytvořil hodně nepřátel. Dokázal ovšem také komunikovat napříč politickým spektrem a nevymezovat se proti rozumným návrhům z ideologických důvodů.

I proto bude volba nového předsedy školského výboru napínavá. Bývalý učitel, nyní primátor a místopředseda ODS Martin Baxa, ověšený mnoha dalšími funkcemi, má přes prohlášení všech stran o parlamentních dohodách jisté jen hlasy ČSSD, STAN, TOP 09 a KDU- ČSL. A Pirátů, pokud jim tedy nebude vadit zjevná kumulace funkcí, proti níž vystupují. Tedy osmi poslanců včetně sebe.

Školský výbor má čtyřiadvacet členů, z toho deset z ANO. A přestože vládní hnutí deklarovalo dodržování dohod, poslanci mají jistě své zkušenosti, preference i povinnost nehlasovat v rozporu s vlastním přesvědčením.

Možná Baxu zvolí. Pokud však ne, bude ODS, která se proti politice ANO ráda vymezuje, nucena hledat jiný způsob, jak Klause juniora z jeho předsednické funkce vystrnadit. A to by ji mohlo bolet, účet totiž vystavují voliči.

Psáno pro MF DNES, 3. 4. 2019

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | čtvrtek 4.4.2019 9:29 | karma článku: 41,62 | přečteno: 4664x