Hladovka za oběti komunistického režimu

Studenti a učitelé z jižních Čech rozjíždějí štafetovou hladovku za oběti komunistického režimu. Začínají 8. 1. – vždy jeden člověk za jednoho popraveného. Ráda se zapojím – vybrala jsem si umučeného P. Josefa Toufara.

Cituji z textu organizátorů:

My hladovějící, nesouhlasíme s přizváním nedemokratické strany KSČM do vládní koalice v Jihočeském kraji stranou ČSSD. Strana ČSSD tak přímo porušila své Bohumínské usnesení a tím i slib všem občanům ČR. Svěření resortu školství straně KSČM pak považujeme za krajně nemorální a necitlivé rozhodnutí.

Proto vyhlašujeme na dobu neomezenou štafetovou hadovku, která začne 8.1.2012. Postupně po čtyřiadvaceti hodinách (vždy od 0:00 do 24:00) se budou střídat jednotliví účastníci hladovky. Hladovkou se v našem případě rozumí žádné jídlo a pouze voda. Jednotlivé rozpisy na každý týden se jmény hladovkářů budou uveřejňovány na naší stránce na facebooku s názvem „Komunisté nepatří ke kormidlu“ a to nejpozději v neděli.

Každý den tak bude držet hladovku minimálně jeden člověk a to za konkrétní osobu, která byla komunisty v minulém režimu popravena z politických důvodů. Tím chceme uctít památku těchto lidí.

Rozpis prvního týdne:

Úterý 8.1.2013 Šimon Heller (učitel ZŠ) Ladislav Prieložný (velezrada)

Středa 9.1.2013 Dominik Hořejší (student) Miloslav Choc (vyzvědačství)

Čtvrtek 10.1.2013 Zdeňka Mašínová (důchodce) Heliodor Píka (vojenská zrada)

Pátek 11.1.2013 Martin Rosocha (učitel SŠ) Karel Bacílek (velezrada)

Sobota 12.1.2013 František Válek (student) Boris Kovaříček (velezrada)

Neděle 13.1.2013 Jan Čanda (student) Josef Hruška (velezrada)

Šimon Heller

 

A tady je text, který od 6. 12. visí na stránkách našeho gymnázia (a který jsem psala, proto ho dávám do svého blogu):

MOJE DVACÁTÉ STOLETÍ

Chceme se nějak vyjádřit k tomu, že v krajích jsou na místa radních pro školství jmenováni komunisté, tedy členové strany, jejíž ideologie byla postavena mimo zákon. Chceme podpořit naše kolegy a studenty, kteří proti tomu protestují.

Proto jsme se rozhodli vyhlásit akci Moje dvacáté století, zaměřenou na moderní historii naší země. Budeme v co největší míře seznamovat studenty s osudovými okamžiky našeho národa a přibližovat jim literární a filmová díla, která reflektují období obou totalitních diktatur, existujících na našem území – nacistické a komunistické.

Naším cílem je dovést k maturitě vzdělané a odpovědné voliče, kteří budou znát historické souvislosti. A připomenout veřejnosti, že studenti středních škol, konkrétně posledních ročníků, „nejsou děti“ a že „mohou kritizovat režim, který nezažili“, pokud o něm mají dostatek informací.

Budou-li studenti a naši kolegové stávkovat či jinak protestovat, my budeme studentům pouštět filmy o totalitě, diskutovat s nimi a číst vhodné úryvky z knih J. Škvoreckého, L. Vaculíka, K. Pecky, M. Kundery, Z. Salivarové, P. Tigrida, J. Zahradníčka, V. Havla a dalších skvělých autorů.

Každý podle svého zaměření, chuti a vůle.

Celý projekt chceme symbolicky zakončit 25. 2. 2013.

                          

                           Za Arcibiskupské gymnázium, Praha: Hana Almerová a Veronika Valíková

                           Za Akademické gymnázium, Praha: Veronika Pešatová, Marie Bicková,

                                                                   Jana Holanová, Ondřej Prokop, Bořivoj Marek

 

PS: Pokud s námi souhlasíte, můžete se nám ozvat (souhlasíme + škola) a poslat naši výzvu přátelům na jiných středních školách. Můj mail je na blogu.

Kontakt na Šimona Hellera najdete na facebooku.

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 6.1.2013 21:14 | karma článku: 19,81 | přečteno: 1171x