Farma zvířat - taháky k maturitě

Tuhle knihu nám nahlas čítal jeden spolužák na VŠ, samozřejmě ze samizdatového vydání. Dokonce naší partě  začal říkat Prasata a sobě Hlavní prase - nebudu ho prozrazovat, dnes je to známá osoba :). Já jsem už tenkrát byla jen malé prasátko, které zálibně pošilhávalo po Molině s červenými stužkami v načesané hřívě.

Ukázka

„Copak není úplně jasné, soudruzi, že toto zlo našeho života pochází z tyranie lidských bytostí? Produkty naší práce nám budou patřit jedině tehdy, zbavíme-li se Člověka. Mohli bychom získat svobodu a bohatství téměř ze dne na den. Co tedy musíme udělat? Ve dne v noci, tělem i duší pracovat na svržení lidské rasy. A to je moje poselství, soudruzi: REVOLUCE! Nevím, kdy přijde. Možná za týden, možná za sto let, ale vím tak jistě, jako vidím pod nohama tuhle slámu, že dříve či později zvítězí spravedlnost. A na to se soustřeďte, soudruzi. A především předejte toto mé poselství těm, kteří přijdou po vás, aby budoucí generace dovedly bitvu až do jejího vítězného konce.“

Zařadte z hlediska druhu a žánru

Středně dlouhý epický útvar, bajka s dystopickými rysy.  Bajka: příběh, ve kterém zvířata jednají jako lidé, pracuje s alegorií (jinotajem). Dystopie: obraz světa, ovládaného totalitní silou; opak utopie.

Ukázka, jazyk, téma

Ukázka je z proslovu prasete Majora, který dá impuls ke vzpouře. Všimněte si jazyka a frází, podobají se frázím totalitních ideologií: soudruzi; tyranie lidských bytostí (tyranie buržoazie); zbavíme-li se Člověka (boháčů, Židů); svržení lidské rasy (kapitalismu, nadvlády židovské rasy); bitvu až do jejího vítězného konce („Poslední bitva vzplála, dejme se na pochod…“ Internacionála). Klíčovým slovem i hlavním tématem knihy je REVOLUCE.

Obraz revoluce - od nadšení k procesům a zradě

Farma zvířat je alegorickým, zobecňujícím  obrazem jakékoli revoluce (vyhnání Jonese není jen 7. listopad 1917, vzpomeňte na vývoj Francouzské revoluce 1789). Objevují se tu jevy typické pro násilné převraty, z nichž vzcházejí totalitní režimy: líbivá ideologie; společný nepřítel; jeho svržení;  nadšení ze svobody; hesla; práce do úmoru; první pochyby; rozpory vůdců; procesy a potrestání zrádců; hořké konce, které popřou všechny prvotní ideály.

Zvířecí postavy jako konkrétní obrazy

Starý Major je obrazem Marxe, možná Lenina. Napoleon nese rysy Stalina, vyhnaný Kuliš Trockého. Zajímavé jsou další typy: kontrarevolucionářka Molina, věrná členka strany Lupina, skeptik Benjamin, prospěchář Pištík. Psi představují tajnou policii, ovce tupý dav. Nejdojemnější je osud dříče Boxera.

Literárněhistorický a tematický kontext

Orwellův román 1984, který řeší konkrétní podoby totalitního režimu. Všechny literární i filmové dystopie: Huxleyho Krásný nový svět, Bradburyho  451° stupňů Farenheita, Equilibrium… A samozřejmě Čapkova Bílá nemoc, Pasternakův Doktor Živago, Kunderův Žert a Škvoreckého Mirákl.

 

Psáno pro MF Dnes a (nejen mé) studenty.

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | sobota 15.3.2014 20:12 | karma článku: 20,64 | přečteno: 1433x