Danny Smiřický v románech Josefa Škvoreckého

Roland neztratil čest, Cid získal slávu a Perceval našel svatý grál. Rytíř Danny Smiřický tak vznešené cíle neměl. Chtěl jen opravdovou lásku, která by jeho životu dala směr i cíl. 

 

Kdo je Danny Smiřický?

 Alter egO spisovatele Josefa Škvoreckého. Jeho literární dvojník, který je vždycky minimálně o stupínek nezodpovědnější, lehkomyslnější i amorálnější než jeho stvořitel. Objevuje se v románech Zbabělci, Tankový prapor, Mirákl, Příběh inženýra lidských duší a v povídkovém souboru Prima sezóna .

A tady je výčet Dannyho lásek:

(Kdy, kde, proč, s kým a proti komu a samozřejmě i jak to nakonec dopadlo.)

Zbabělci  (1958)

Kdy a kde: Město Kostelec v severovýchodních Čechách od 4. do 11. května 1945. Danny, dvacetiletý absolvent gymnázia, je totálně nasazen v  místní Messerschmidtově továrně na stíhačky. O posledních dnech války si vede deníkové záznamy.

Koho miluje: 1.Místní krásku Irenu, která je ovšem věrná svému příteli a od Dannyho se nechává balit ze sportu, z lítosti a z mnoha dalších důvodů, kterým ženské tak dobře rozumějí. Danny ji částečně miluje ze zvyku a samozřejmě i proto, aby měl koho milovat.

2. Jazz a saxofon

Tankový prapor ( 1969- 1971)

Kdy a kde: Vojenská služba 1951 – 1953. Danny nastupuje jako doktor filosofie a na vojenském posudku částečně závisí jeho další osud.

Koho miluje: Manželku svého nadřízeného důstojníka, Janinku. Románek jistě nebude mít dlouhého trvání, v téhle knize pro pány ovšem musí být nějak akcentováno něžné pohlaví.

Mirákl (1972)

Kdy a kde: Jedna část příběhu se odehrává brzy po roce 1948 v malém severočeském městečku Kostelec (tentokrát nikoliv Náchod ale Broumov) a velkou roli v ní hraje příběh faráře Doufala a údajného zázraku, kterým chtěla STB zdiskreditovat katolickou církev (Čihošťský zázrak a farář Troufal). Danny tu učí na dívčí střední škole a je svědkem těchto událostí (tedy skoro, protože na mši usne.)

 Paralelně probíhá druhá část příběhu, situovaná do roku 1968. Danny, autor detektivek a operetek, sleduje a bez růžových brýlí komentuje události Pražského jara. Mimochodem, touto knihou prý Škvorecký naštval úplně všechny: skalní komunisty i reformní komunisty, emigranty z roku 1948 i 1968, katolíky i nekatolíky. Jedno z jeho vrcholných děl.

Koho miluje: Danny vlastně nikoho moc nemiluje, je dosti cynický a citově neangažovaný. Je ovšem milován. Rytířskou zbroj si tentokrát obléká Vlaďka Kožíšková řečená Liška, Dannyho studentka třetího ročníku dívčí střední školy. A přestože k ní Danny nechová cit studánkově čistý a stane se o pár let později navíc otcem jejího nemanželského dítěte, má tenhle milostný příběh něco do sebe. Liška je totiž ze všech jeho lásek nejpikantněji namíchaná. Je prohnaná i bezelstná (kvůli Dannyho zdánlivé katolické prudérnosti konvertuje a netuší, že si pan profesor právě léčí kapavku), zábavná i tragická, rozumně pragmatická a zároveň nekonvenčně upřímná. Danny možná Lišku nemiluje tak, jak by si zasloužila, ale čtenář si ji zamiluje téměř jistě.  

Prima sezóna (1975)

Kdy a kde: Počátek čtyřicátých let, nacisté ještě příliš nezasahují do života v Kostelci.  Danny je septimánem na gymnáziu a zoufale se snaží přijít o panictví.

Koho miluje: Kromě již známé Ireny provozuje sexuální loudilství na Marii (Dagmar) Dreslerové, Karle – Marii i Marii- Karle Weberové, Kristýně Nedožilové a také Irenině sestře Aleně. Všechna Dannyho dobrodružství samozřejmě končí karambolem, ale pomalu se blíží poslední léta války a s nimi i dobrodružství dojemnější a opravdovější, které v Dannyho vzpomínkách zanechá více než jen smutnou nostalgii.

Příběh Inženýra lidských duší (1977)

Kdy a kde: Retrospektivní část příběhu se opět odehrává v Kostelci (Náchodě) někdy v posledním roce války. Danny už odmaturoval a pracuje v messerschmidce. Tam se také seznámí s tovární dělnicí Naďou.

Druhá časová rovina příběhu nás zavádí do Toronta, kde Danny po roce 1968 učí na univerzitě literaturu a tvůrčí psaní, neb sám je uznávaný a oblíbený spisovatel. Celý román je rozdělený do sedmi částí a opatřený názvy děl angloamerických autorů, které pan profesor se svými studenty právě probírá.

Koho miluje: Naďu, dívku prostou, chudou, čistou i smyslnou, světici, postiženou tuberkulózou, která Dannyho zasvětí do tajů sexuálního života a stane se mu ve vzpomínkách jakýmsi symbolem nezištného ženství. Možná i proto, že krátce po válce na svou nemoc umírá.

V Torontu už je Danny příliš obroušený životem a jeho dávné milostné problémy v něm vyvolávají jen melancholické vzpomínky. Jistý citový vztah (nikoliv milostný) v něm probudí Veronika Prstová, česká emigrantka, která se nakonec nedokáže smířit s exilem a vrací se zpět do vlasti. Románek si ovšem pan profesor začne s bohatou studentkou Irenou Swenssonovou, která je naprostým protikladem kostelecké Nadi. Pana profesora ovšem nepochybně miluje.

 A pro zajímavost: Už v Miráklu, ale především v Inženýrovi se vyskytuje postava nakladatelky Santnerové. Skrývá se za ní samozřejmě paní spisovatelka a nakladatelka Zdena Salivarová – Škvorecká.

 

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | úterý 17.3.2015 19:06 | karma článku: 16,49 | přečteno: 3476x