Chci ministra školství, který umí česky!

Na titulní straně MF Dnes si po ránu celý národ mohl v černém rámečku přečíst větu: „Kdo neudělá standard v pětce, je přirozené, že by neměl být přijat na víceleté gymnázium.“ Klasický anakolut, tedy vyšinutí  ze souvětné stavby. Autorem citátu je Josef Dobeš.

Anakolutů se občas dopouštíme všichni, zvláště v mluveném projevu. V písemném jsou hrubou chybou. Josef Dobeš se jich ovšem dopouští až příliš často. Možná proto novináři jeho souvětí pustili v tak syrovém stavu. Věřím, že jsem dnes ráno nebyla jediný češtinář, který titulní stranu MF Dnes použil při hodině jako zajímavý  materiál "k nácviku stylizačních dovedností" budoucích maturantů.

Z pochopitelných důvodů projevy ministra Dobeše sleduji. Už jsem ho slyšela srovnávat „hrušky s jabkami“,  řešit věc „dvěmi způsoby“ a dohodnout se s „těmi gymnáziemi“.  V mluveném projevu vykazuje pan ministr hrubé nedostatky – není to kultivovaná hovorová čeština, ve které odpustíme řečníkovi nespisovnou koncovku. Jsou to poruchy ve větné stavbě, neznalost předmětových vazeb a další závažná pochybení, která naznačují, že mluvčí není příliš sečtělý a jeho jazykové povědomí (i podvědomí) poněkud tápe.

Dostala jsem od ministra Dobeše několik dopisů k různým příležitostem. Jiné jeho písemné projevy jsem zaznamenala v médiích či na internetu. Velmi bych uvítala, kdyby se v nich neobjevovaly chyby v interpunkci a drobné stylistické nedostatky.

Nám, učitelům, vyjádřil pan ministr koncem roku „obdiv nad naší prací“.

Na obdiv kašlu. Chci ministra školství, který umí česky.

Jsem opravdu tolik náročná?

 

PS: Cvičně doporučuji nějaký rychlý kurz ke státním maturitám.

Autor: Veronika Valíková Šubová | středa 9.11.2011 18:52 | karma článku: 32,42 | přečteno: 1727x